Newroz bir çok merkezde evlerde kutlandı

Newroz bir çok merkezde evlerde kutlandı

Bu yıl koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle kitlesel Newroz kutlamaları iptal edilirken, saat 20.20’de evlerinin balkon, pencere ve çatılarına çıkan yurttaşlar  “Newroz Her Yerde”  diyerek Newroz’u kutladı.

Koronavirüs (Kovid-19) tehdidi nedeniyle kitlesel Newroz kutlamaları iptal edilirken, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) çağrısıyla saat 20.20’de evlerinin balkon, pencere ve çatılarına çıkan yurttaşlar  “Newroz Her Yerde”  diyerek Newroz’u kutladı. 

Diyarbakır, Mardin, Van başta olmak üzere bulundukları her yerde Newroz ateşi yakan yurttaşlar, evlerinin balkonlarından çakmak çakarak, ıslık çalarak, ses çıkararak ve alkışlayarak Newroz’u kutladı.  

AĞRI: Ağrı’nın Patnos ilçesine bağlı birçok köy ve mahallede Newroz ateşi yakıldı. Patnos ilçesine bağlı Kızkapan köyünde bir araya gelen gençler, çıktıkları tepelerde Newroz ateşini yaktı. Ateşin üstünden atlayan gençler, havai fişeklerle Newroz ateşine renk kattı.

Virüs tehdidine rağmen toplanan onlarca genç seslendirdikleri şarkılarla halaya durdu. 

ADANA: Adana'nın Seyhan ve Yüreğir ilçelerine bağlı Dağlıoğlu, Gülbahçe, Şakirpaşa, Denizli, Küçükdikili, Barbaros, Hürriyet, Gülpınar ve Kiremithane mahallelerinde halk gençlerin öncülüğünde Newroz’u havai fişeklerle kutladı. Saat 20.20 tüm mahallelerde aynı anda havai fişekler patlatıldı. Gecenin karanlığını ise atılan havai fişekler aydınlattı. Gençler, sık sık "Biji Newroz.Yaşasın Newroz" sloganları attı. Kadınlar ise zılgıtlarla Newroz’u kutladı. 

BATMAN: Batman halkı da tüm mahallerde havai fişekler ile Newroz’u kutladı. Kentin çeşitli mahallerinde HDP'nin çağrısı ile bir araya gelen yurttaşlar, Newroz ateşi yaktı.

Havai fişek kutlamalarının yanı sıra kimi yurttaşlar ise evlerinin ışıklarını yanıp söndürürken, kimi yurttaşlar da evlerinin balkonundan tencere çalarak kutlamalara destek verdi.

VAN:Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl binasının bahçesinde Newroz ateşini yakarak sembolik olarak Newroz'u kutladı. Kutlamaya HDP Van İl Eşbaşkanlar, HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç ve HDP Gençlik Meclisi katıldı

Merkez ilçeleri Tuşba ve İpekyolu'nda birçok mahallede de halk, evlerinin balkonunda Newroz'u kutladı. Birçok cadde ve sokakta yakılan ateşler etrafında koronavirüs nedeniyle toplanılmadı. Balkonlarda ve damlarda Newroz'u kutlayan yurttaşlar, alkışlar eşiğinde Kürtçe türküler seslendirdi.

URFA: Urfa’nın merkez Karaköprü, Hilvan, Bozova ve Suruç ilçelerinde halk evlerinin önünde, balkonunda, mahallesinde, dağda çakmak çakarak, kâğıt yakarak, alkış çalarak Newroz’u kutladı.

Kutlama esnasında “Newroz piroz be” sloganları atıldı.

İZMİR: İzmir’in Konak, Buca, Menemen, Bayraklı ve Menderes ilçeleri olmak üzere birçok ilçesinde Newroz ateşi yakan yurttaşlar Newroz’u kutladı. Saat 20.20 yurttaşlar balkonlara çıkarak telefonlarının ışıklarını açıp, Kürtçe şarkılar söyleyerek halay çekti. Bazı yurttaşlar da evlerinin ışıklarını yanıp söndürürken, kimi yurttaşlar da evlerinin balkonundan ıslık çalarak, sık sık " Biji Newroz, Bijî 21 Adar" ve “Koronaya inat Newroz ateşi sönmeyecek” sloganı attı. Öte yandan kadınlar ise yöresel kıyafetlerini giyerek balkonlara çıkıp zılgıtlarla Newroz’u kutladı.

AYDIN: Aydın Söke İlçesi Savuca mahallesinde Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle kitlesel Newroz kutlaması yapmadığı için evlerinin bahçesinde ateş yakarak kutladı. Newroz ateşin etrafında halay çekerek sloganlar attı. Çocuklar, ve kadınların çoğunlukta olduğu kutlamada, balkon ve pencerelerden zılgıtlarla yurttaşlardan destek verdi.

MANİSA: Manisa’nın Turgutlu Saruhanlı ilçesinde bulunan yurttaşlar Newroz kutlamasını evlerinin balkonlarında meşaleler yakarak kutladı. Yurttaşlar alkışlar eşiğinde Kürtçe şarkılar söyledi.

MUĞLA: Muğla’nın Milas ve Bodrum ilçelerinde yurttaşlar evlerinin önünde ateş yakarak Newroz’u kutladı. Yurttaşlar yakılan ateşler etrafında koronavirüs nedeniyle toplanılmadı. Evlerinin önünde ateş yakan kadınlar ateşin üstünden atlayarak, zılgıtlar çekti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.