Nerde o eski Bayramlar

Merhaba değerli Hakkâri Objektif Haber okuyucuları. Sizleri selamların en güzeli olan Allah’ın selamıyla selamlıyorum. Bugün ki yazımda çocukluk yıllarımızın belki de en güzel geçen anılarından bir tanesi olan o eski bayramlardan bahsetmek, Her bayramda olduğu gibi bu bayramda da çocukluğuma dönmek istedim. Ah ah! Nerede o eski bayramlar diyenlerden misiniz? Bir gün önceden aldığımız bayramlıklarımızı giymek için bayram sabahlarını sabırsızlıkla beklerdik. Büyüklerimizin elini öpüp, bayram harçlıklarını hesaplamaktan, yiyeceğimiz şekerlerin hayalini kurmaktan bütün gece uyumayan çocuklardık biz. Dayanışmanın, kardeşliğin, kucaklaşmanın olduğu güzel bayramlar. Arife gecesi aldığımız yeni pabuçlarla beraber uyurduk. Annemizin babamızın tüm kızmalarına rağmen aldırmadan gizlice sabah erkenden kalkar o gece bir miras gibi sakladığımız başucumuzda ki elbiselerimizi alır, sıcak sıcağına giyerdik. Ailece bayramlaşır, sofraya oturulurdu. Kahvaltı sofrasından kalkar kalkmaz soluğu mahallede alırdık. Tek tek büyüklerimizin elini öper, bayram harçlıkları alınırdı. Büyüklerimiz o kadar duyarlıydı ki önceden bozuk paralar kapının önünde hazır bekletilirdi.

İnsan çocukluğunu özlüyor. Büyüklerimizin “ ah ah o eski bayramlar “ dediği bugün biz de “ nerede o eski bayramlar” diye soruyoruz kendimize. Yarın da belki kızımız / oğlumuz özleyecek bugün yaşadıkları bayramları…

İnsan neden o eski bayramları özler peki? Zamanla öğreniyor insan bunu. Belki çocukken bunu anlamıyorduk. Çünkü çocukken tek istediğimiz bir an evvel büyümek. Oysa büyüdükten sonra anlıyoruz ki en güzel yılların çocukluk yılları olduğunu. Aslında bugün görmek istediğimiz özlediğimiz çocukluğumuzdur. Üzerimizde hakkı olan o güzel günler. Hey gidi eski bayramlar. Belki de hep çocuk kalıp o eski bayramları ölümsüzleştirseydik.

O eski bayramlarda,

Çocuktum.

Özlemim vardı.

Sevincim çoktu.

Bu eski heyecanlar yaşanmıyor. Bayramlar adeta tatil olmuş gibi beş yıldızlı oteller bayram tatillerini bekler oldu. Tabi bunu yapabilmek için de parası olmalı insanın. Ya yoksulsanız? İşte o zaman bayram sabahlarının olmasını hiç ama hiç istemezsiniz. Büyüklerimizin ellerini öpüp gönüllerini almadıktan sonra bayramlarını kutlamadıktan sonra o bayram bayram mı olur? Çocukluk günlerimizin aynı heyecanı ile o eski bayramları yaşatmalı ve gelecek nesillerin bu geleceği sürdürmesi için öncü olmalıyız.

Bu duygu ve düşüncelerle tüm İslam âleminin mübarek Ramazan Bayramını kutluyor, içinde bulunduğumuz korona virüs salgınının bu günlerin hürmetine yerini sağlığına bırakmasını yüce Allah’tan niyaz ediyorum. Ramazan bayramınız mübarek olsun. Cejna remezane piroz be.

1-20200522214944.jpg

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.