Müzeyyen Boylu'yu öldüren Mesut Issi'ye ağırlaştırılmış müebbet

Müzeyyen Boylu'yu öldüren Mesut Issi'ye ağırlaştırılmış müebbet

Bir buçuk yıl önce Diyarbakır'da boşanmak istediği eşi Mesut Issı tarafından çocuklarının gözü önünde silahla vurularak öldürülen avukat Müzeyyen Boylu davasının karar duruşması Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi'de görüldü.

Yedinci duruşmada mahkeme sanık Mesut Issı için "resmi nikahlı eşi kasten silahla öldürme" suçunun sabit olduğunu karar verdi ve sanığın "ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasına'' hükmetti.

Mahkeme ayrıca "canavarca hisle kasten öldürme suçunun” yasal unsurunu oluşmadığını da karara ekledi.

Issı'ya ayrıca ruhsatsız silah kullandığı için 2 yıl hapis ve 100 gün para cezası da verildi.

Mesut Issı, duruşmaya SEBGİS aracılığıyla katıldı ve bu olayı “bilinçsiz şekilde” yapmış olmaktan pişman olduğunu söyledi:

"Tüm insanlıkta özür dilerim, bu insanlar içinde Müzeyyen'i annesi ve çocuklarım da dahildir. Bu olayda fiziken ölen Müzeyyen olsa bile çocuklarımın geleceği ve ben öldüm.”

Sanık Mesut Issı, hakkında ağır tahrik hükümlerinin ve iyi hal indiriminin uygulanmasını talep etti ama mahkeme ''sanık hakkında tayin olunan cezadan başkaca kanuni artırım ve indirim yapılmasına takdire yer olmadığını'' belirterek ve talepleri reddetti.

Boylu'nun avukatlarından Hatice Demir karar için '' kadınların örgütlü mücadelesinin bir sonucu” derken, avukat Serdar Özer ise mahkeme kararını kadın cinayetleri için emsal olabileceğini söyledi.

Diyarbakır Barosu adına davaya katılan Avukat Hatice Demir, davanın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile sonuçlandığını ve herhangi bir takdiri indirim uygulanmadığını hatırlattı.

BBC Türkçe'ye konuşan Demir şunları söyledi:

''Davanın başından itibaren Türkiye'nin dört bir yanından davayı takip eden baroların, kadın derneklerinin desteği çok kıymetliydi. Fail hakkında hiçbir takdiri indirimin uygulanmaması kadın mücadelesinin hukuka ve yargı kararlarına etkisinin başarısı ve sonucudur.''

Avukat Serdar Özer ise sanığın mahkeme boyunca ''Müzeyyen beni aldattı, beni tahrik etti'' beyanlarıyla indirimden faydalanmaya çalıştığını söyleyerek şunları aktardı:

''Zaten kadın cinayetlerinin artmasındaki en büyük neden bu indirimlerin uygulanmasıydı. Bugün mahkemeden çıkan karar bu açıdan çok önemliydi. Ceren Damar kararında olduğu gibi yani.

“Yargıtay Genel Kurulu’nun Şubat ayında bu yönde bir kararı vardı. Sanığın sadece beyanlarına dayanarak herhangi bir şekilde haksız tahrik indirimi uygulamasının yerinde olmadığı yönünde bir karardı ve duruşmada bunun da altını çizdik.

“Bugün çıkan karar çok önemli, çünkü bundan sonra kadın cinayetleri yargılamaları için emsal olabilecek nitelikte bir karar. Bunun istinaf süreci var ama be kararı değişeceğini düşünmüyorum'.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.