Musullu kadın, IŞİD’in kentteki son günlerini anlattı

Musullu kadın, IŞİD’in kentteki son günlerini anlattı

Musul sakini Nur el-Hadi, operasyona bir ay kala IŞİD saflarında mağlubiyet havasının esmeye başladığını, teröristlerin kenti kaybedeceklerini itiraf ettiklerini belirtti.

Sputnik'e konuşan Nur el-Hadi adlı kadın, 17 Ekim 2016 tarihinde başlayan operasyona bir ay kala Musul'da yaşanan olayları ve militanlar saflarında esen havayı aktardı.

Kuzeninin sigara içtiği için IŞİD tarafından hapse atıldığını söyleyen el-Hadi, şunu anlattı: "Mahkumları ziyaret eden hoca, IŞİD'in Irak'taki ilk ve en büyük kalesi olan Felluce gibi Musul'u da kaybedeceğini söyledi. IŞİD üyesi olan bu adamın, din dersi sırasında mahkumlara böyle bir şey söylemesine çok şaşırdık. Teröristler, mahkumları, haram alışkanlıklarından vazgeçmeleri için din derslerine girmeye zorluyordu."

UYDU ANTENLERİNİ SÖKTÜLER

Operasyona bir ay kala şehri özgürlük havasının bürüdüğünü kaydeden Musul sakini, "Tüm komşularımız, uydunun bulunduğu evde toplanıyor, Irak ordusunun ilerleyişiyle ilgili haberleri takip ediyordu. Uydu televizyonu çok az bulunan bir şeydi, çünkü teröristler kentteki neredeyse tüm uydu antenlerini söküp bozdular" dedi.

Kent sakinlerinin çok bekledikleri kurtuluşa tüm kalpleriyle inandığını, çünkü imkanları olmasına rağmen kenti terk etmediklerini kaydeden el-Hadi, "2015 ortalarında babaannem gereken tüm eşyaları toplayarak kentten çıkmamız için her şeyin hazır olduğunu söyledi. Ama onu ikna ettim, ‘Kaçmamalıyız' dedim. Bir yıl boyunca benimle birlikte kentten gitmeye çalıştı ama her seferinde ben bu fikri reddettim ve biz kaldık" diye konuştu.

SİVİLLERİN EVİNİ KULLANDILAR

1 Kasım 2016 günü kenti çatışma seslerinin sardığını söyleyen Musullu kadın, şunu söyledi: "Her yerden silah ve patlama sesleri duyuluyordu. 4 gün sonra uçak, sokağımızdaki evlerden birine bomba attı. İnsanlar sokaklara döküldü, çünkü kimse uçağın neden sivil evi vurduğunu anlamıyordu. Kardeşim, enkaz altında kalan aileye yardıma koştu. Mucize sonucu hayatta kalan ev sahibi, diğerlerinden de yardım istedi. Ama insanlar, uçağın geri döneceğinden korktu ve evlerine saklandı. Bu aileyi enkaz altından çıkardık, tedavi ettik, şimdi iyiler. Daha sonra militanların bu evin çatısına çıktığını ve buradan Irak ordusuna ait Hammer aracına ateş açtığını öğrendik. Sonra uçak düşmanı yok etti ama bu sivil bir evdi."

Bu olayın, sivillerin IŞİD tarafından nasıl canlı kalkan olarak kullanıldığını gösteren örneklerden biri olduğunu vurgulayan Nur el-Hadi, "Ev sahibi teröristleri durduracak güçte değildi. Yoğun çatışma ve gökten yağmur gibi yağan kurşunlar yüzünden aile evi de terk edemedi" ifadelerini kullandı.
Bu olayın ardından mahalledeki birçok ailenin kentten kaçma kararını aldığını dile getiren kadın, "Biz de kaçmaya karar verdik ve eşyalarımızı almak için evimize döndük ama kapımıza yaklaştığımızda kırıldığını gördük. Evimize teröristlerin girdiğini ve çatımıza çıktığını anladık. Şansımıza, Irak ordusu askerlerine ateş açmadılar, aksi takdirde evimiz de bombalanırdı" dedi.

BOMBALAR ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

"Mahallemizde oturan akrabalarımıza sığındık" diyen el-Hadi, "Uzağa gitmeyi, cepheden sızarak hükümet güçlerine sığınmayı denemedik, çünkü militanlar buna izin vermezdi. Sokağımızda bomba yüklü Hammer gördük. Teröristler, mahallemize askerler gelince bu araç hakkında hiçbir şey söylememiz yönünde bizi uyardılar. Aksi takdirde Irak ordusunu tüm sokağımızı bombalamaya zorlamakla tehdit ettiler" diye ekledi.

Musullu kadın, militanların ardında çok sayıda bomba ve mayın bıraktığını ama birçoğunun Irak güvenlik güçleri tarafından etkisiz hale getirildiğini anlattı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.