Munzur Kültür ve Doğa Festivali başladı

Munzur Kültür ve Doğa Festivali başladı

Dersim Munzur Kültür ve Doğa Festivali, Gola Çetu ziyareti ve dualarla start aldı. Pir Zeynel Kete, “Kutsallarımız üzerinden bir an önce ellerinizi çekin” çağrısı yaptı. 

Tunceli'de bu yıl 19’ncusu düzenlenen Munzur Kültür ve Doğa Festivali, “Dersim’e, inancına, diline, kültürüne sahip çık, yaşa ve yaşat” şiarıyla başladı. Festival, pir ve anaların Gola Çetu ziyaretinde rızalık almasıyla start alırken, ardından Seyit Rıza Meydanı’nda kitlesel açıklama yapıldı. Açıklamaya HDP ve CHP milletvekilleri, Dersim Belediyesi Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda yurttaş katıldı. 

Açıklama öncesi pir ve analar, meydanda dualar eşliğinde çıra yaktı. 
 
Açıklama yapan Pir Zeynel Kete, hakikat ve özgürlük uğruna dik duranları, Ana Fatma’nın kemaleti ve Seyit Rıza’nın direnci ile halkı selamladı. Kete, topraktan ve ziyaretgahlarından rızalık alarak, festivale geldiklerini söyleyerek, gelinen aşamada Alevi inancı ve kültürünün yok sayıldığını belirtti. Kete, “Bizim inancımız gereği bir şey yapılacaksa rızalık alınmalıdır. Ancak bizim rızamız olmadan özelikle son dönemlerde kutsallarımız üzerinde projeler yapılmak isteniyor. Kültürümüz katlediliyor. Rızalığımızı almadığınız hiçbir şey yapamazsınız. Kutsallarımız üzerinden bir an önce ellerinizi çekin” dedi.  

Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu da festivalde emeği geçen herkese teşekkür ederek, kente gelenleri selamladı. Maçoğlu, festivalin 1999’dan bu yana zorluklarla bugüne geldiğini, ancak son 2 yılda “güvenlik politikaları” ile yasaklandığını söyledi. Maçoğlu, festivali Ovacık’ta patlayıcı sonucu yaşamını yitiren Ayaz ve Nupelda kardeşlere atfettiklerini belirterek yaşamı kutsadıklarını kaydetti. 
 
Açıklamanın ardından lokma dağıtılırken, Seyit Rıza Meydanı’nda varvara halk oyunu oynandı. 
 
Festival etkinlikleri gün boyu devam edecek. 
2-20190725152543.jpg1-20190725152543.jpg3-952.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.