Whatsapp'a Kürtçe seçeneğini ekledi!

Whatsapp'a Kürtçe seçeneğini ekledi!

Teknolojik Kürtçe çalışmaları yürüten Gernas Nenas, WhatsApp'a Kürtçe yazılım ekledi. Mesajlaşma uygulaması WhatsApp artık bu dilde de kullanabilecek.

Bir aylık çalışma süresinin ardından WhatsApp'a Kürtçe uygulamayı koyan Nenas, Kürt dilinin yalnızca konuşma dili olmadığını ve yazı ile okuma dili olarak da kullanılmasının önünü açmak için böyle bir çalışmayı yaptığını söyledi.

Nenas, "Kürtçe WhatsApp'ın da olmasını uygun gördüm. Bu duruma ilişkin WhatsApp yöneticileri ile iletişime geçtim. WhatsApp'ın Kürtçe de kullanılması gerektiğini söyledim. Fakat Kürtçe WhatsApp’a şirket yetkilileri sıcak yaklaşmadılar. Ben de Play Store uygulamalarından APK Editör'de yaptığım araştırmalar da Kürtçe dil uygulamasını da WhatsApp'a ekledim" dedi.

WhatsApp'ı Kürtçeye çevirirken zorluk çektiğini söyleyen Nenas, "Bu çalışma zahmete değdi. Kürt dili üzerine çalışmak beni mutlu ediyor. Kürtçeyi WhatsApp'a ekledim diye sevinçliyim ve aynı zamanda gurur olarak görüyorum. Şunu da söylemek isterim kullandığım bazı terimler 'yapay' olabilir, bu nedenle kullanıcılardan özür dilerim. Bu uygulamayı geliştirmemde yardımcı olan arkadaşlara da teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

APK Editör üzerinde yaptığı çalışma ile Kürtçe'ye çevirdiği WhatsApp'ın ayarlardan mesajlaşmaya kadar her bölmesinin Kürtçe olduğunu dile getiren Nenas, şöyle devam etti: “Uygulamanın tüm içeriği Kürtçedir. Biz bu uygulamayı yaptık, artık bundan sonrası kullanıcılara kalmış bir durum. İsteğim kimsenin bu uygulamada Türkçe yazmamasıdır. Umut ediyorum ki tüm Kürt kullanıcılar Kürtçe WhatsApp'ı kullanarak arkadaşlarına da önerir ve böylelikle dillerine de sahip çıkar.”

Kürtçe WhatsApp'a kullanıcıların http://teknistan.com/ adresinden ulaşabileceğini söyleyen Nenas, herkesin bu adrese kullanıcıların ulaşması için paylaşım yapmasını isteyerek, "Bu uygulamayı indirmek zor değildir. Sadece indirip telefonunuza yüklüyorsunuz ve kullanıyorsunuz" dedi. Nenas, WhatsApp şirketi Kürtçe WhatsApp uygulamasını resmi olarak kabul etmediğinden dolayı Play Store’ye ekleyemediklerini sözlerine ekledi. (Kaynak: MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
4 Yorum