Venezuela'da neler oluyor?

Venezuela'da neler oluyor?

Venezuela’da muhalefet lideri Juan Guaido'nun, Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu iktidardan indirmek için planın son safhasına başladığını yanındaki bir grup üniformalıyla birlikte açıklaması sokakları hareketlendirdi.

Silahlı kuvvetlerin doğru karar verdiğini ve Venezuela halkının desteğine güvendiklerini belirten Guaido bu açıklamayı başkent Caracas’ta La Carlota hava üssünde yaptı ve Twitter hesabından yayınladı.

Bu açıklamanın ardından bölgede toplanan Maduro karşıtlarıyla güvenlik güçleri zaman zaman çatıştı.

Sadece La Carlota hava üssü yakınlarında değil, kentin diğer bazı kesimlerinde de sokaklarda hareketlilik var. On binlerce Guaido taraftarı başkent Caracas'da yürürken, zaman zaman güvenlik görevlileriyle çatışmalar çıktı, bir zırhlı aracın protestocuların üzerine sürdüğü görüldü. Sağlık görevlileri, gün içerisindeki çatışmalarda 36 kişinin yaralandığını bildirdi.

Guaido, gün içinde Caracas'taki bir başka gösteride de kalabalığa hitaben bir konuşma yaptı.

Guaido, geri dönüş olmadığını kaydetti.

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino ise silahlı kuvvetlerin anayasayı ve yasal yetkilileri savunmaya bağlı olduğunu ve darbe hareketini reddettiklerini belirtti.

Padrino, ülke genelindeki bütün askeri üslerde anormal bir durumun olmadığını kaydetti ve kalkışmanın kısmen defedildiğini söyledi.

Venezuela Enformasyon Bakanı Jorge Rodriguez de hükümetinin darbe düzenlemeye çalışan küçük bir grupa karşı koymakta olduğunu belirtti.

Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro da, askeri liderlerin, Guaido'nun "ayaklanma" çağrısına rağmen, kendisine sadakat sözü verdiklerini söyledi. Maduro Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Kazanacağız" ifadesini kullandı.

Ancak Maduro henüz kameraların önüne geçmiş değil.

Silahlı kuvvetler içerisinde darbe girişimi boyutuna uzanacak boyutta bir ayaklanma hareketinin olup olmadığı konusu şu an itibariyle net değil.

Maduro'nun da yüzlerce destekçisi devlet bakanlığı sarayının yanında toplandı. Eylemde Maduro'ya destek sloganları atılırken, Maduro posterleri açıldı.

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, Amerika'nın muhalif aktivist Leopoldo Lopez'in ev hapsinden kaçması için bir gardiyana para ödediğini öne sürdü.

Lopez de Caracas'ta Guaido ve bir dizi üniformalıyla birlikte görünmüş, ikili askeri ayaklanma çağrısında bulunmuştu. 2017'den bu yana ev hapsinde tutulan Lopez ve ailesinin daha sonra Şili büyükelçiliğine girdiği belirtildi. Muhalif milletvekili Freddy Guevara da bir yılı aşkın süredir Şili'nin Caracas büyükelçiliğinde yaşıyor.

Ayaklanmanın yakında kontrol altına alınacağını savunan Arreaza, Caracas'ın doğusunda toplanan binlerce Guaido taraftarının "ordunun Maduro'ya bağlılığını kıramayacağını" belirtti. Arreaza Reuters'a telefonla yaptığı açıklamada, bu yaşananların ordudan bir darbe girişimi olmadığını, bunun doğrudan Washington tarafından planlandığını iddia etti.

Guaido'nun ABD'deki temsilcisi Carlos Vecchio ise Washington'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Trump yönetiminin Salı günkü olayların koordinesinde bir parmağı olmadığını söyledi, "Bu, Venezuelalılar'ın öncülük ettiği bir hareket" dedi

Venezuela’da muhalefetin kontrolündeki Ulusal Meclis’in başkanı olan Guaido anayasaya dayanarak Maduro’nun 2018’de yeniden seçilmesini yasa dışı olarak nitelemiş ve Ocak ayında geçici devlet başkanlığını ilan etmişti.

1 Mayıs’ta ülkede geniş çaplı protesto gösterisi düzenlenmesi öngörülüyor. Guaido, gösterinin Venezuela tarihindeki en geniş katılımlısı olacağını belirtmişti.

Amerika dahil yaklaşık 50 ülke Guaido’yu Venezuela’nın geçici devlet başkanı olarak tanımış durumda.

​Washington ve New York'ta gösteriler

Venezuela’da muhalefet lideri Juan Guaido'nun başlattığı eylemlerden sonra gözlerin çevrildiği Amerika’nın başkenti Washinton’da Venezuela Büyükelçiliği’nin önünde de protesto gösterileri yapıldı. Venezuela Büyükelçiliği önünde bir araya gelen Guadio ve Maduro taraftarları sloganlar atarak ve pankartlar açarak karşılıklı eylem düzenledi.

Guadio taraftarlarının, “diktatör Maduro” , “Venezuela Küba olmayacak” , “Venezuela demokrasi istiyor” pankartlarına Maduro taraftarları “Amerika elini Venezuela’dan çek” , “Venezuela’da savaşa hayır, barış” şeklindeki pankartlarla karşılık verdi.

Protestolar esnasında etrafta yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı görüldü. Sabah saatlerinden itibaren gösteriler nedeniyle elçilik binası önündeki sokak trafiğe kapatıldı.

New York'ta da öğleden sonra Venezuela Konsolosluğu önünde toplanan grup Juan Guaido’yu desteklediklerini ve Venezuela’nın bağımsızlığını tekrar elde etmesi için yeni bir sürecin başladığını belirten mesajlar verdi.

Yaklaşık 50 kişinin katıldığı protestoya Venezuela ulusal marşı ile başlandı. Eylemi düzenleyen SOS Venezuela isimli sivil toplum örgütünün kurucularından Eduardo Lago “Venezuelalılar bugünden itibaren Nicolas Maduro’nun baskıcı rejime karşı koymak üzere ayaklandı. Buna ‘Özgürlük Operasyonu’ adı verildi çünkü Venezuelalıların en büyük isteği tekrar özgürlüklerine kavuşmak.”

Eylemi düzenleyen diğer bir sivil toplum örgütü olan Vente Venezuela’nın New York koordinatörü Normal Valdez ise “Bugün Venezuela’da başlayan olaylara bir darbe değil, biz yasaların gerektirdiği bir prosedür olarak bakıyoruz. Venezuela’nın bağımsızlığını kazanabilmesi için Juan Guaido’nun ordunun desteğine ihtiyacı vardı ve bu destek başladı. Umudumuz kısa sürede bu geçici yönetimin iktidarı ele alması ve biran evvel tekrar demokratik seçimlerin yapılması” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.