Türkiye ve ABD Menbiç’te ortak devriye başlattı

Türkiye ve ABD Menbiç’te ortak devriye başlattı

Türkiye ve Amerika arasında üzerinde mutabık kalınan Menbiç Yol Haritası uyarınca bölgede iki tarafın askerleri ortak devriyeye başladı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’ndan (CENTCOM) yapılan açıklamada da, “Koalisyon güçleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Menbiç’in kuzey batısında ortak devriye faaliyetlerine başlamıştır” denildi.

Açıklamada, “Ortak devriyeler, koalisyon güçlerinin ve TSK’nın Menbiç’in istikrarı ve güvenliği için kurulan yerel güvenlik yapılanmasını tamamlamasına izin verecek. Menbiç’in güvenliği ve istikrarını korumak Suriye’nin doğusunda IŞİD’e karşı devam eden operasyonlarda sağlanan ivmeyi devam ettirmek ve mültecilerin gönüllü geri dönüşü ve emniyetli geri dönüşü için şart” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Ortak Görev Gücü komutanlarından İngiliz Tümgeneral Christopher Ghika’nın sözlerine yer verildi. Ghika, “Profesyonel NATO kuvvetleri olarak Türk ve koalisyon güçleri tarafından yürütülen devriye provaları önemli bir temel oluşturuyor. Birlikte operasyon yürütebilme yeteneğimiz DAEŞ’in bozguna uğratılmasına yönelik ortak hedefimize ulaşırken Menbiç’teki sivilleri koruyabilmek için birlikte çalışma yetimizin garantisi olacaktır” dedi.

Ghika, “Yol haritasını ve ortak devriye faaliyetlerini tamamen destekliyoruz ve bunların çok etkili olacağından hiç şüphem yok” ifadelerini kullandı.

Ortak devriye faaliyetlerine her iki tarafın mutabık kaldığı bir ismin liderlik edeceği belirtilen açıklamada, bu faaliyetlerin her iki tarafın güvenlik ve taktik operasyonları konusunda yürüttükleri eğitim çalışmalarının ardından geldiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca TSK ve koalisyon güçlerinin Menbiç’in dışında 2018 Haziran ayından bu yana 60’tan fazla bağımsız, koordineli devriye faaliyeti düzenlediği bildirildi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da, "Menbiç’te Türk Silahlı Kuvvetleri ve ABD unsurları arasında ortak devriyenin 15.53 itibariyle başladığını" açıklamıştı

Amerikan ve Türk askerleri Menbiç’te bir süredir birbirinden bağımsız devriye görevi icra ediyordu. İki taraf yol haritasının bir sonraki aşaması uyarınca da ortak eğitimlere başlamıştı. Menbiç’te ortak devriye misyonunun bölgede farklı gruplar arasında yaşanacak olası çatışmaları önlemesi bekleniyor.

Menbiç’in idaresini yürüten Menbiç Askeri Konseyi, Türkiye’nin PKK’nın Suriye kolu olarak gördüğü YPG’nin kenti Temmuz ayında terk ettiğini bildirmişti. CENTCOM komutanı General Joseph Votel de YPG’nin büyük ölçüde Menbiç'ten ayrıldığını söylemişti.

Türkiye ve ABD Menbiç yerleşim noktasından YPG’nin çekilmesi ve iki ülkenin önce koordineli ancak ayrı daha sonra da ortak devriye misyonları yürütmesi konusunda bir yol haritası üzerinde Haziran ayında anlaşmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta yaptığı açıklamada ‘‘Artık Münbiç’te oyalanmak yerine dikkatimizi ve enerjimizi Fırat’ın doğusuna çevirmekte kararlıyız. Kimsenin sınırlarımızın dibinde bize tehdit oluşturacak işler yapmasına izin vermeyiz’’ diye konuşmuştu.

TSK dün Suriye’de Fırat’ın doğusunda yer alan Kobani olarak da bilinen Ayn- el Arab bölgesine Şanlıurfa’dan havan topu atışı yapmıştı.

ABD Dışişleri: "Suriye’nin Kuzeybatısında Tek Taraflı Operasyonlardan Endişeliyiz"

ABD Dışişleri Bakanlığı, “Suriye’nin kuzey batısında yapılan tek taraflı operasyonlar bizim için endişe verici” açıklamasında bulundu.

Türkiye’nin Suriye’de Fırat Nehri’nin doğusunda YPG’nin öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri’ni hedef almasından sonra YPG, IŞİD’e yönelik operasyonların geçici olarak askıya alındığını duyurmuştu. Konu Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Robert Palladino’nun düzenlediği kameralara kapalı basın brifinginde gündeme geldi. Palladino bir soruyu yanıtlarken, “Suriye’nin kuzey batısında yapılan tek taraflı operasyonlar bizim için endişe verici” ifadesini kullandı.

Robert Palladino, bölge yakınlarında Amerika’nın personelinin bulunabileceğine dikkati çekerken, Suriye’nin kuzeybatısında herhangi bir ülkenin tek taraflı olarak yaptığı askeri operasyonların Amerika açısından büyük bir endişe kaynağı olduğunu söyledi. Palladino, güvenlik konularında Amerika ve Türkiye arasında eşgüdüm ve istişarenin daha iyi bir yaklaşım olduğunu belirtti. Palladino, “Türkiye ve Suriye savunma güçleriyle gerilimin azaltılması gerektiğini vurgulamak üzere irtibattayız. Türkiye bir NATO müttefiki ve IŞİD’in Yenilgiye Uğratılması Küresel Koalisyonu’nun önemli bir ortağı” diye konuştu. Palladino, “Müttefikimizin sınır güvenliği konusunda taahhüdümüz tam” dedi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcü yardımcısı, “Cumhurbaşkanı Erdoğan Amerika’yı bütün terör örgütlerini desteklemekle suçladı. Buna yanıtınız nedir?” şeklindeki bir soruyu, “Türk müttefikimizle güvenlik konularında eşgüdüm ve istişare daha iyi bir yaklaşım. Bu tür bir işbirliğini Menbiç yol haritasında gördük. Bu bizim taahhüdümüzün bir örneği” diye yanıtladı.

Palladino, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu arasında mutabık kalınan Menbiç yol haritasının plan çerçevesinde ilerlediğini kaydederek, “Bu kritik bir misyon. Burada bu tür bir işbirliğine ihtiyaç duyulduğundan eminiz” diye konuştu.

IŞİD ile mücadelenin sona ermediğini, bu mücadelenin hala zorlu olduğunu belirten Palladino, “Savunma Bakanlığı’ndan arkadaşlarımız IŞİD’e yönelik operasyonların ortasında olan Suriye savunma güçleriyle yakın çalışıyor. Suriye savunma güçlerine karşı taahhüdümüz sürüyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.