Suriye savaşı: İran'a karşı saflar sıkılaşıyor

Suriye savaşı: İran'a karşı saflar sıkılaşıyor

Rusya ve İran, Suriye konusunda birbirinden uzaklaşırken yeni bir ikili güçleniyor: Rusya ile İsrail. İki ülkeyi İran'ın Suriye'deki varlığının azaltılması hedefi birleştiriyor. Tahran gittikçe yalnızlaşıyor.

Geçen Cumartesi günü eski bir komutan olan İsrail İmar ve İskan Bakanı Yoav Galant, hükümetinin diplomaside sağladığı başarının altını çizerek, İsrail'in İran birliklerini Suriye'den çıkarmak için bir planı olduğunu açıkladı. Bakan bu planı uygularken de, Rusya'dan destek görmeyi hesaba kattıklarına dikkat çekti.

İsrail basınında yer alan haberlere göre Bakan Galant, Moskova ile Tahran arasındaki sıkı işbirliğinin sonuna gelindiğini söyledi. Galant, "Ruslar, Esad karşıtı gruplara karşı savaşmak zorunda kalırken, İranlıları ve Hizbullah'ı da müttefik olarak gördüler" dedi. Ancak artık bu durumun sona erdiğine dikkat çeken İsrailli bakan, Moskova'nın Tel Aviv'e yaklaştığını belirtti. Bakan, İran'ı Suriye'den çıkarmanın, İsrail ve Rusya'nın ortak çıkarı olduğunu belirtti. Bakan bu kapsamda da İsrail'in bir planı olduğunu söyledi ancak ayrıntı vermedi.

Rus-İsrail ortaklığı

Rusya, konuya yönelik bir açıklama yapmadı. Aksine Moskova geride kalan günlerde, İsrail'in 19 ile 20 Ocak tarihlerinde Suriye'deki İran mevzilerine yönelik hava saldırılarını kınayan açıklamalar yaptı. Rus Dışişleri Sözcüsü Maria Zakharova tarafından yapılan açıklamada, "Bağımsız bir devlete, ki bu vakada Suriye'den söz ediyoruz, keyfi hava saldırıları düzenlemeye son verilmelidir" ifadesini kullandı. Zakharova ayrıca yıllardır silahlı çatışmalar nedeniyle zarar görmüş Suriye'nin, üzerinde jeopolitik hesaplar yapılan bir bölgeye dönüşmesine izin verilemeyeceğini de sözlerine ekledi.

Ancak kısa süre sonra bu sözleri, Rusya'nın İsrail ile sağlayacağı ortaklığa yönelik net bir açıklama takip etti. İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, İsrail'in güvenliğini daha net bir şekilde garanti altına alacak önlemlerin Moskova tarafından hiçbir şekilde küçümsenmediğini belirtti.

Bakan yardımcısı açıklamasında, "Bunu İsrailliler biliyor, ABD biliyo İranlılar, Türkler ve Şam hükümeti, herkes biliyor. Bu Moskova'nın en önemli önceliklerinden biridir" diye konuştu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.