HDP’li Dede, Hakkari'de artan seçmenleri sordu!

HDP’li Dede, Hakkari'de artan seçmenleri sordu!

HDP Hakkari milletvekili Dr Sait Dede, 31 Mart seçimleri için askıya çıkan seçmen listelerindeki usulsüzlük iddialarını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

31 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirilecek olan yerel seçimlerinde askıya çıkan seçmen listelerindeki ‘Hayali adres, hayali seçmen ve bir adreste yüzlerce seçmenin bulunduğu’ iddiaları gündemdeki yerini korurken, HDP Hakkari Milletvekili Dr. Sait Dede, usulsüzlük iddialarını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.

Hakkâri ve ilçelerinde askıya çıkan seçmen listelerine göre bariz bir seçmen artışı olduğunu savunan Dede, “Çukurca İlçesi Emirşaban Mahallesi Niyazi Ertan Cad. 29 Nolu binanın ikinci dairesinde 627 seçmen, üçüncü dairesinde 493 seçmen gözükmektedir. Emir Şah Mahallesinin nüfusu 2961 iken seçmen sayısı 3577 kişidir. Çukurca köylerindeki seçmen sayısı köylerin nüfusunu geçiyor.  Hakkâri merkezde Medrese Mahallesinin Nüfusu 3208 iken seçmen sayısı 2953’tür. Hakkâri merkez Bulak Mahallesinin nüfusu 6350 iken 6155 seçmen bulunmaktadır, Bulak Mahallesinde bulunan 2 numaralı dairede 1108 seçmen, 66/4 numaralı dairede 511 seçmen, 14/1 numaralı dairede337 seçmen, yine Hakkâri merkez Menderes Mahallesinde 12/1 numaralı dairede 395 seçmen gözükmektedir. Şemdinli İlçesi Moda Mahallesinde 24 Haziran Genel seçimlerinde 3569 olan seçmen sayısı 988 kişi artarak 4557 seçmen olmuştur. Moda Mahallesinde seçmen sayısı anlamında nüfusla eşdeğer olmayan ciddi bir artış gözlemlenmiştir. Bu mahallede bulunan 29/2 numaralı dairede 801 seçmen, 22/1 numaralı dairede de 611 seçmen olduğu tespit edilmiştir. Benzer mahiyette hayatın olağan akışına aykırı bir biçimde seçmen yığılmaları Yüksekova ilçesinde de yaşanmaktadır. Örneğin Yüksekova İpek mahallesinde bulunan 115 sokak 25/302 numaralı dairede 122 seçmen,25/312 numaralı dairede 62 seçmen,178/4 numaralı dairede 132 seçmenin kaydedildiği tespit edilmiştir. Bir önceki seçimlere göre Yüksekova’da seçmen sayısında 3262 seçmen artışı olmuştur. Yine Esendere beldesinde de seçmen sayısında 367 artış olmuştur” dedi.

Önergesinde, adil bir seçim yapılması ve seçmen iradesinin sağlıklı bir şekilde sandıklara yansıtılması gerektiğini ifade eden Dede, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yazılı olarak yanıtlaması istemi  ile şu soruları sordu.

* Seçim çevrelerindeki bazı konutlarda, hayatın olağan akışına aykırı olarak yüzlerce kişinin seçmen olarak listelerde yer almasının gerekçesi nedir? Bu hususa ilişkin olarak tarafınızca herhangi bir araştırma yapılmış mıdır?

*Nüfus Hizmetleri Kanununun ilgili maddeleri gözetildiğinde, bir apartman dairesinde 627 seçmen kaydının bulunması, benzer şekilde başka bir apartman dairesinde 493 seçmen kaydının bulunmasının hukuken bir izahı var mıdır?

*24 Haziran 2018 tarihinde oy kullanacak seçmen listeleri ile 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak seçim için ilan edilen listeler arasında seçmen sayısındaki artışın sebebi nedir? 9 aylık bir zaman diliminde böylesi bir artışın yaşanması normal midir?

*Birçok seçim çevresinde açıklanan nüfustan çok daha fazla seçmen olduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda; TUİK’in açıkladığı Türkiye nüfusu ile YSK verilerine göre ortaya çıkan tablo arasındaki fark neden kaynaklanmaktadır? 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.