Hakkari'de vatandaşların ot taşıma çilesi!

Hakkari'de vatandaşların ot taşıma çilesi!

Hakkari’nin Ağaçdibi köyünde vatandaşlar, yaz aylarında dağlarda tırpanla biçtikleri otları, kızaklarla taşıyor. Zorlu doğa şartları, çığ tehlikesi ve soğuk havaya aldırmadan 3 kilometrelik sarp yolları güçlükle aşan vatandaşlar yol istiyorlar

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Hakkari kent merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan 60 haneli Ağaçdibi (Kehe) köyünde hayvancılıkla geçimini sağlayan vatandaşlar, kış aylarının başlamasıyla zor ve çileli günler yaşıyorlar.
Yaz aylarında yüksek kesimlerde tırpanla biçtikleri otları yolları olmadığı için burada istifleyen besiciler kış mevsiminin gelmesi ile çareyi kızakta buluyorlar. 

Sabahın erken saatlerinde sımsıkı giyinerek, lekenlerini,  iplerini ve kızaklarını hazırlayan vatandaşlar, kızaklarını sırtlayarak, köye 3 kilometre uzaklıkta 2 bin 500 rakımlı dağlara çıkıyorlar. 

Hayatları pahasına, doğa şartlarına meydan okuyan köy sakinleri çığ tehlikesine rağmen yüzlerce kilo ağırlıktaki ot balyalarının bulunduğu kızakların önüne geçerek sarp yollardan geçmek zorunda kalıyorlar. 

Köy sakinlerinden Şükrü Turan, köy halkının perişan bir durumda olduğunu belirterek, “Eskilerden beri köyümüzde küçük baş hayvan beslenir. Sıkıntımız bu koyunlar için köyün çevresinde ot biçiyoruz. Buralarda kışın çok kara yağar.  Yollarımız çok kötü ve tehlikelidir. Ama buna mecburuz. Bu dönemde Hakkari’de yolu olmayan başka bir yer yoktur. Bu dağlarda bazı yerlerde 3 metre kar var. Çığ tehlikesi var. Vatandaşlar riske girerek bu işe gidiyor. Yetkililere çağrımız yollarımızla ilgilensin. Yaylalarımıza yol götürsünler otlarımızı arabalar ile indirelim. Bu tehlikelere gerek kalmasın ” dedi. 

Ağaçdibi köyü sakinlerinden Sait Adıyaman ise, yaklaşık 50 yıldır yaşadıkları Kehe Köyü’nün tek geçim kaynağının hayvancılık olduğunu anlatarak, yaz aylarında dağların zirvesinde tırpanla biçtikleri otları kışın büyük zorluklar arasında köye taşıdıklarını söyledi. 

Araba yolu olmadığı için bu zorluklar katlandıklarını ifade eden Adıyaman, “Yaklaşık 4 – 5 kilometre köyün çevresinde ot biçiyoruz. Dağlarımız yüksektir. Araba yolu yok. Biçtiğimiz otları orada istifliyoruz üstünü kapatıyoruz. Kışa kadar. Kışın mecbur bu soğuklarda gidip hayvanlarımız için otları aşağı indiriyoruz. Çünkü ne araba yolu var nede atlarla indirebiliyoruz. Kışın imiz çok zor. 1 buçuk 2 metre kar yağıyor. Her taraf çığ tehlikesi ile doludur. Kar yağdığında üç dört gün ota gidemiyoruz ”dedi. 

Yetkililere seslenen Adıyaman, “İşimiz çok zor. Eğer bize destek verilse yollarımız açılsa bizim için de çok daha kolay olur. Biz de bu işkenceden kurtulmuş olurduk. Eğer yolumuz olsa yaz sıcağında otumuzu arabalar ile taşırdık” şeklinde konuştu.

60 hanenin bulunduğu ve yaklaşık bin kişinin yaşadığı Ağaçdibi köyünde 2 bin civarında küçük baş hayvan besleniyor.  Köyde biçenekler ise köyün üst kesimlerindeki dağlık alanda bulunuyor. Köy sakinleri yazın büyük zorluklarla tırpan ile biçtikleri otları yolları olmadığı için kışın kızaklar ile taşımak zorunda kalıyorlar. 

foto-galeri-icin-tiklayiniz-005.png

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.