DİTAM'ın Mersin Bölge Toplantısı yapıldı

DİTAM'ın Mersin Bölge Toplantısı yapıldı

"Toplumsal Barış Süreçlerinde Sivil Toplum Örgütlerinin Rolü" çalıştayı Van'dan sonra Mersinde yapıldı

Ramada Otelde düzenlenen toplantıya Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Gazeteci - Yazar ve eski Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen, Gazeteci Yazar Şeyhmus Diken, Ditam Yönetim Kurulu üyeleri Tercil Budak, Mesut Azizoğlu, Sedat Yurtdaş, Mazlum-Der eski başkanı Yakup Aslan,  Van Genç İşadamları Derneği (VANGİAD) Başkanı Kadri Salaz,  Feminist aktivist ve kapatılan Van Kadın Derneği'nin kurucusu Zozan Özgökçe, Sevna Somuncuoğlu, Gazeteci İshak Kara, Kahramanmaraş, Mersin, Van, Hakkari, Muş ve Diyarbakır’dan çok sayıda STK temsilcileri katıldı.

İlk olarak söz alan Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya; "Türkiye’de demokrasinin tüm kurum ve kuralları ile yerleşmesinin önündeki en büyük engellerden biri henüz çözülemeyen Kürt sorunu olduğunu belirterek, Kürt sorununun çözülmeyişi ülke kaynaklarını tüketmekte, ülkenin gelecekteki ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel gelişimini ipotek altına almaktadır" dedi.

Kaya konuşmasının devamında, Sorunun çözümüne yönelik kimi siyasi parti, STÖ ve aydınların iyi niyetli çabaları ise çeşitli baskılarla karşılaşmış, yıllar süren hapis cezaları, yargısız infazlar, siyasi partilerin kapatılması gibi anti-demokratik yöntemlerle bastırılmıştır.

Bugün gelinen noktada sivil toplumun tekrar aktif görev ve sorumluluk üstlenmesini gerektirmektedir. Bu amaca ulaşmak ve ülkede barışın yeniden tesisine katkı sunmak amacıyla buradayız. bir sonraki toplantımızı İzmir'de yapacağız diyerek sözlerini noktaladı.

Toplumsal Barış Süreçlerinde STÖ'lerin Rolü" çalıştayı Sevna Somuncuoğlu'nun "Barışın İnşasında Kadının Rolü" sunumuyla devam etti.

Somuncuğlu, "Kadınlar barışı çatışmasızlık değil şiddetsizlik olarak tanımlıyor ve barışı bir süreç olarak görüyorlar "Toplumun yarısının kadın olduğu bir ülkede, kadınların katılmadığı bir barış sürecinin sonuçlanabilmesi mümkün değildir" dedi.

Toplumsal Barış Süreçlerinde STÖ'lerin Rolü" çalıştayı Aydın Selcen'in "Ortadoğu'da İtibarı Barışta Aramak" Paneli ile devam etti.

Selcen, sorunun çözümü için diyalog çabalarının önemine değinerek, Kürt siyasetçilerin serbest bırakılması gerektiğini belirten Selcen sürece üçüncü bir tarafın dahil edilmesi çağrısı yaptı.
Toplumsal Barış Süreçlerinde STÖ'lerin Rolü" çalıştayı'ndaki sunumların ardından soru cevap kısmına geçildi. soru cevap kısmının moderatörlüğünü ise Gazeteci Yazar Şeyhmus Diken yaptı.

Diyarbakır Ermeni Vakfı Gafur Türkay: "Hepimizin malumu bu ülkede yüz yıl önce Ermeniler büyük bir soykırıma tabi tutuldu. Eğer bu ülkede barış olacaksa Türkler ve Kürtler Ermenilerle barışmadan kendi aralarında barışabilecek mi?

Necdet Kılıç ise,  Mersin Türkiye’de bütün halkların bir arada yaşadığı bir şehirdir.O anlamda toplantıyı burada yapmanızı çok anlamlı buluyorum . Barışı inşa etmek için gençlerin öneminin görülmesi gerektiğini düşünüyorum dedi.

Akademisyen Ahmet ÖZER "Şu an yaşadığımız koşullarda barışı konuşmak çok anlamlı. Herkesin süren gidişattan bir memnuniyetsizliği var. Türkiye’de korku sarmalının yol açtığı suskunluğu kırmak lazım. Bu toplantıları İzmir, Yozgat gibi Türkiye’nin diğer yerlerinde de yapmalıyız.

Feminist aktivist ve kapatılan Van Kadın Derneği'nin kurucusu Zozan ÖZGÖKÇE: Kadın toplantılarında Kürt Sorunu ya da barış gibi, bizim hayatımıza-yaşamımıza değen meseleler konuşulduğunda üslup ve tavır hemen değişiyor. Bu durum Kürtler arasında da var. Sivil toplum olarak bu durumu kıracak, katlanma eşiğini arttırıcı çalışmalar yapmalıyız. Mesela sivil toplum örgütleri olarak “Barış Sözlüğü” gibi bir şey yapamaz mıyız?

Hayri Bekereci, "Bizi Kahramanmaraş’ta hep önyargı ve nefret söylemiyle büyüttüler Kürtlere, Alevilere, bütün farklılıklara karşı. Sivil toplum çalışmaları benim bu önyargılarımı kırmamı sağladı, bu anlamda bu buluşmaları çok anlamlı buluyorum"

Bir sonraki toplantının İzmir'de yapılmasına karar verilerek toplantı sonlandırıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.