Cari denge, eylülde 1.8 milyar dolar fazla verdi

Cari denge, eylülde 1.8 milyar dolar fazla verdi

Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre cari denge eylül ayında 1.83 milyar dolar fazla verdi. Bu rakamda ekonomideki yavaşlama ve artan ithalat maliyetleri etkili oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından eylül 2018 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verileri açıklandı.Cari denge, eylül 1,83 milyar dolar fazla verdi. 12 aylık cari açık ise 46 milyar 58 milyon dolar oldu.

Ekonomik yavaşlama ve kurdaki yükselişin ithalat maliyetlerini yukarı çekmesi sonucu ithalatta azalma ve dış ticaretteki daralmaya paralel cari dengenin eylülde 2 milyar dolar fazla vermesi bekleniyordu.

Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise bir önceki yılın eylül ayında 588  milyon ABD doları açık vermişken, bu ayda 5 milyar 75 milyon dolar fazla verdi.Bu ayda, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre 5 milyar 899 milyon dolar azalarak 825 milyon dolara ve birincil gelir dengesi açığı 127 milyon dolar azalarak 938 milyon dolara geriledi.

Hizmetler dengesinden kaynaklanan net girişler, bir önceki yılın aynı ayına göre 358 milyon dolar artarak 3 milyar 491 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu gelişmede, seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirlerin 166 milyon dolar tutarında artarak 2 milyar 852 milyon dolara yükselmesi etkili oldu.

4.8 MİLYAR DOLAR NET ÇIKIŞ

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler, bir önceki yılın aynı ayına göre 186 milyon dolar artarak 827 milyon dolar oldu. Portföy yatırımları 904 milyon dolar tutarında net çıkış kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında sırasıyla 71 milyon dolar ve 274 milyon dolar net satış yaptığı görüldü.Yurtdışında gerçekleştirilen tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, bankalar 26 milyon ABD doları net borçlanma, diğer sektörler ise 47 milyon doları net geri ödeme gerçekleştirdi.Diğer yatırımlarda 4 milyar 812 milyon doları tutarında net çıkış gerçekleşti.  Diğer yatırımlar altında, yurtiçi bankaların yurtdışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları milyar 467 milyon dolar net artış, yurtdışı bankaların yurtiçindeki mevduatları ise 991 milyon doları net azalış kaydetti.

REZERVLER 3.4 MİLYAR DOLAR AZALDI

Yurtdışından sağlanan kredilerle ilgili olarak bankalar ve hükümet sırasıyla 5 milyar 177 milyon dolar ve 321 milyon dolar net geri ödeme gerçekleştirdi. Diğer sektörler 38 milyon dolar net kullanım gerçekleştirdi.  Resmi rezervler bu ayda 3 milyar 476 milyon dolar azaldı.

17 MİLYAR DOLARLIK KAYNAĞI BELİRSİZ PARA GİRİŞİ

Net hata noksan kalemi eylülde 416 milyon dolar eksi verirken, ocak-eylül döneminde 17.3 milyar dolar kaynağı belirsiz para girişi yaşandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.