BM’den Suriye’de barış için yeni adım

BM’den Suriye’de barış için yeni adım

Birleşmiş Milletler (BM), iç savaşın yaklaşık sekiz yıldır sürdüğü Suriye’de, Cenevre görüşmelerini yeniden başlatmanın ve anayasa komisyonunun kurulmasıyla ülkede barışı sağlamanın yollarını arıyor.

Atılacak yeni adımlar çerçevesinde, BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Cenevre görüşmelerini yeniden başlatmak için resmi temaslarına yarın başlayacak.

Özel Temsilci uzun bir süreden beri tıkanan ve olumlu bir sonuç alınamayan Cenevre görüşmelerini başlatmak için çok sayıda ülkenin üst düzey diplomatlarıyla yarından itibaren bir dizi görüşme yapacak.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından bir önceki özel temsilci Stephan de Mistura’nın yerine 1 Ocak 2019’da getirilen Norveçli diplomat Pedersen’in, ilk etapta taraflardan ABD, Fransa, Almanya, Mısır, Ürdün, İngiltere ve Suudi Arabistan’ın üst düzey diplomatlarıyla Cenevre sürecini yeniden başlatmak için bir dizi görüşme yapacağı belirtildi.

Önceki gün New York’ta BM Güvenlik Konseyi’ni Suriye’deki son gelişmelerle ilgili ikinci kez bilgilendiren Pedersen, Suriye’de şiddet ve iç savaşın etkisinin azaldığı yerlerde bile acının hala sürdüğünü ve ülkenin insani yardıma ihtiyaç duyduğu belirtmişti. Pedersen, mülteci kamplarında kapasitelerinin üzerinde kişi olduğunu, kamplarda yaşayanların yüzde 92’sini IŞİD’in elinden kaçan kadın ve çocukların oluşturduğunu kaydetmişti.

Özel Temsilci Pedersen, ülkede barışın acilen sağlanması gerektiğini kaydederek, "Suriye’nin ulusal egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmeli ve ülkede her şey yeniden kurulmalı” diye konuşmuştu.

BM sözcüsü Stephane Dujarric
BM sözcüsü Stephane Dujarric
“Son 48 saatte Suriye’den endişe verici haberler alıyoruz”

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, bugün yapılan öğle brifinginde Suriye konusunda duyulan endişeyi dile getirdi. Sözcü, Suriye’de çatışan taraflara uluslararası hukuku ve insan haklarını göz önüne alarak sivillere zarar vermemeleri çağrısında bulundu.

Dujarric, “BM, insani yardım erişimi sorunu, sivil kayıplar ve ülkenin kuzeybatısında yerinden edilen kişilerle ilgili Suriye’den son dönemde gelen haberlerden derin endişe duyuyor” dedi.

Son 48 saatte Halep vilayetine bağlı İdlib bölgesinde yaşanan çatışmalarda yedi kişinin, Hama’daysa iki kişinin öldüğünü söyleyen Dujarric çok sayıda kişinin de yaralandığını aktardı.

Dujarric, “Sadece son üç ayda Suriye’de 300’den fazla sivil yaşamını yitirdi. Geçen Eylül ayında beri ülkenin kuzey batısında yaşanan çatışmalar yüzünden yerlerinden olan sivillerin sayısının da 323 bin kişiyi aştığı tahmin ediliyor” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.