AYM'den bitmeyen müebbet için 'hak ihlali' kararı

AYM'den bitmeyen müebbet için 'hak ihlali' kararı

30 yılı aşkın bir süre hapishanede kalmasına ve hakkında verilen müebbet cezası süresini doldurmasına rağmen, tahliye edilmeyen Hasan Gülbahar hakkında Anayasa Mahkemesi 'hak ihlali' kararı verdi.

Toplamda 30 yıldan uzun süredir hapishanede kalarak ‘müebbet hapis’ cezası süresini doldurduğu halde tahliye edilmeyen Hasan Gülbahar hakkında Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararı verdi. 12 Eylül öncesine ait bir TKP/ML davasından hakkında müebbet hapis cezası verilen ve 1981’de bu dosyadan tutuklanan Gülbahar yürürlüğe giren 3717 sayılı TMK’nın geçici 1. maddesi gereği Ağustos 1991 tarihinde “şartlı” tahliye olmuştu. Gülbahar 1995’de yeniden “suç” işlediği gerekçesiyle gözaltına alınıp Kayseri DGM’de tekrar yargılandı ve önceki davaları da göz önüne alınarak “örgüt yöneticiliği” iddiasıyla 18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.

ADALET BAKANLIĞI’NIN KARARA İTİRAZI

Daha sonra 12 yıl 6 aya düşürülen karar infaz aşamasındayken avukatlarının başvurusu üzerine Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi 2013’de tahliyesine karar verdi. Ancak tahliyeyi “hukuka aykırı” bulan Adalet Bakanlığı kararı bozdu. Böylece Gülbahar 30 yılı aşkın bir süre hapishanede kalmasına ve hakkında verilen müebbet cezasını doldurmasına rağmen, 12 yıl örgüt yöneticiliği cezası bu 30 yıl içerisinde değerlendirilmemiş oldu ve hapishanede kaldı.

Avukatı Gül Altay ve Metin Narin’in 2014 tarihinde Anayasa Mahkemesi’ne bu duruma itiraz ederek yaptığı başvuru sonuçlandı ve Anayasa Mahkemesi anayasanın 19. maddesinde yer alan “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı”nın ihlal edildiğine karar verdi. Avukatları şimdi Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne tahliye talebinde bulunacak. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.