Mikro kredi ile hayata tutunuyorlar

Mikro kredi ile hayata tutunuyorlar

Mikro kredi ile işini geliştiren kadınlar ayaklarının üstünde durarak hayata tutunuyorlar. 3 yılda 313 kadın yaklaşık 1 milyon TL tutarında kredi alırken, krediden yararlanan kadınlar el işi, terzilik ve kozmetik gibi sektörlerde ekonomik faaliyete katılı

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) bünyesinde yürütülen “Türkiye Grameen Mikrofinans Programı”ndan faizsiz yüzde 10 hizmet bedeli ile teminatsız kredi alarak iş kuran Hakkarili kadınlar hem ekonomik özgürlüklerine kavuşuyor hem de aile bütçesine katkı sağlıyor.

İş yapmak isteyen dar gelirli kadınların başvuru yapabildiği proje kapsamında bir araya gelen kadınlar 3 günlük motivasyon eğitiminden sonra krediden yararlanabiliyor. Başlangıçta bin 500 TL olarak verilen krediden yararlanan başarılı mikro girişimci ikinci yılında 5 bin TL kredi alabiliyor.

Mikro Kredi Diyarbakır Bölge Müdürü Mehmet Ay, Kızılay Hakkari Şubesinin sunduğu destek ile 2018 yılından bu yana 313 kadına yaklaşık 1 milyon TL tutarında mikro kredi desteği sunduklarını söyledi.

Hakkari Kızılay Mikrofinans Şube Yetkilisi Melike Çallı Sönmez, 2'si Hakkari merkezde biri Yüksekova ilçesinde olmak üzere 3 kişinin mikrofinans şubesinde Hakkari halkına hizmet verdiğini söyledi. 

Yaklaşık 1 bir buçuk yıldır Hakkari Ticaret İl Müdürlüğü birinci katında hizmet verdiklerini belirten Sönmez, dileyen mikro girişimci adaylarının bizzat adrese uğrayarak yada 0539 798 19 47 nolu telefondan kendilerine ulaşabileceğini belirtti. 

Mikrofinans çalışanı Bircan Orakçı, Mikrokredinin dar gelirli kadınların kendi kendilerine gelir getirici faaliyette bulunmalarına yönelik verdikleri tamamen güven esasına dayalı verilmiş küçük bir sermaye olduğunu belirtti. Krediden yararlanan ve her birinin ayrı hikâyesi olan kadınlar, aldıkları bin 500 TL ile el işinden, terziliğe; kozmetikten, kooperatif işine kadar birçok alanda iş kurdu.

d1-011.jpg6 çocuk annesi Mikro Girişimci Fatma Dinç, 3 yıl önce aldığı kredi ile evlenen kızının çeyizini hazırladı. Aldığı kredi ile el işi için ihtiyaç duyduğu malzemeyi aldığını belirten Dinç, “Ev kadınıyım 6 çocuğum var. Ev işlerinde artan zamanlarımda el işi yapıyorum. Tabi bu iş için malzemeye ihtiyacımız oluyor. Mikrokrediden aldığım para ile malzememi alabiliyorum. Çorap, kazak, lif, yelek gibi el işleri yapıyorum. İşimi seviyorum. Kızımın bütün çeyiz işini bu sayede yaptım. Artan malzemeyi de satarak evimin birçok ihtiyacını karşılıyorum. Bize destek verilmesinde katkısı olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

15 yıllık kuaför Emel Kanat da Hakkari’de Mikrokrediye başvuran ve bu kredi sayesinde işini geliştiren ilk kadınlardan. 700 TL kredi aldığını ve şu anda 5 bin TL’ye kadar kredi alabildiğini anlatan Kanat, “Hakkari’de kadınların ekonomik olarak ayaklarının üstünde durması çok güç. Ben kendi işimi yapıyorum. Ama sermayem yok denecek kadar az. Bu yüzen de işyerimde ihtiyaç duyduğum birçok malzemeyi almak için nakit paraya ihtiyacım olduğunda mikrokrediye başvuruyorum. Aldığımız kredi miktar olarak az da görünse ihtiyacımızı karşılayabiliyoruz. Bu sayede kimseye muhtaç olmadan ayaklarımızın üstünde durabiliyoruz. Mikrokredi yetkililerine destekleri nedeniyle teşekkür ederim” diye konuştu.

d-002.jpg7 yıldır mikrokrediden yararlanan Hasret Dinç ise kızları ve gelini ile birlikte evini adeta bir el işi atölyesine çevirmiş. Büyük emek vererek nakış nakış ördükleri yün çoraptan desenli liflere kadar birçok el işi ürünü uzun kış gecelerinde tamamladıklarını söyleyen Dinç, pandemi nedeniyle ürünlerini satamamaktan şikâyetçi.

Mikrokrediden çektikleri para ile güç birliği yapan ‘Çiçeklerin Özü’ Kadın Kooperatifi üyesi kadınlar iş alanlarını geliştirdiklerini belirtiyorlar.

Reçelinden pekmezine, turşusundan bitki çaylarına kadar topladıkları farklı ürünleri paketleyip Hakkari’de mini bir market açan kooperatif üyesi kadınlar, aldıkları kredi ile işlerini geliştirmeyi planlıyorlar. Kooperatif Başkanı Sibel Adıyaman, mikrokrediden aldıkları destek sayesinde nefes aldıklarını ve işlerini geliştirme imkanı elde ettiklerini söyledi.

1-20210212123049.jpg

2-20210212090710.jpg1-20210212090710.jpg3-20210212090710.jpg

4-20210212094606.jpg5-808.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum