MGK: Referandumunun sonuçları ‘vahim’ olacak

MGK: Referandumunun sonuçları ‘vahim’ olacak

Ankara referanduma karşı uluslararası anlaşmalardan doğan haklarını kullanmaya hazırlanıyor. Türk askeri sınır ötesi operasyon için alarmda.

 Diplomatik tüm uyarı ve uluslararası girişimlere karşın Bölgesel Kürt Yönetimi’ni Kuzey Irak’ta bağımsızlık referandumundan vazgeçiremeyen Ankara, ‘askeri seçeneklerin’ de masada olduğu önlem paketini hızlı açtı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Amerika seyahatinden döner dönmez 27 Eylül’de yapılacakken, Kuzey Irak referandumu için öne çekilen MGK toplantısına başkanlık etti. 3 saat süren MGK toplantısından sonra yayımlanan bildiride Kuzey Irak referandumunun ‘gayri meşru’ olduğuna vurgu yapıldı ve Ankara’nın uluslararası anlaşmalardan doğan tüm haklarını kullanacağı mesajı verildi.

MGK toplantısı sonrasında yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Toplantıda;

İç ve dış güvenlik meseleleri tüm boyutlarıyla ele alınmış, başta FETÖ/PDY, PKK/PYD-YPG ve DEAŞ olmak üzere, ülkemizin milli güvenliğini tehdit eden tüm terör örgütlerine yönelik olarak kurulumuzca daha önce tavsiye edilen tedbirler gözden geçirilmiş ve mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceği ifade edilmiştir.

IKBY’nin 25 Eylül 2017 tarihinde düzenleyeceğini açıkladığı referandumun gayrimeşru niteliği ve kabul edilemezliği bir kez daha belirtilmiştir. Türkiye’nin milli güvenliğini doğrudan tehdit eden bu adımın, Irak’ın siyasi birliği ve toprak bütünlüğü ile birlikte, bölgenin barış, güvenlik ve istikrarı için de tehdit oluşturan vahim bir yanlış olduğu kuvvetle vurgulanmıştır. IKBY yönetimi, vakit varken referandum kararından vazgeçmeye davet edilmiştir. Bu takdirde, Irak Merkezi Hükümeti ile IKBY arasındaki meselelerin görüşmeler yoluyla ve anayasal temelde çözüme kavuşturulması için Türkiye’nin elinden gelen katkıyı yapmaya hazır olduğu kaydedilmiştir. Kuzeyiyle birlikte tüm Irak’ın; Araplar, Kürtler, Türkmenler, Ezidiler, Keldaniler, Süryaniler ve diğer toplumsal gruplardan oluşan çoğulcu yapısının, ancak ülkenin toprak bütünlüğü temelinde korunabileceği belirtilmiştir. Türkiye’nin yanı sıra, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, uluslararası toplum ve Irak Merkezi Hükümetinin de kabul etmediği bu yanlışta ısrar edilmesi halinde, Kuzey Irak’la birlikte bölgemizin tamamına zarar verecek vahim sonuçların ortaya çıkmasının kaçınılmaz olduğu ifade edilmiştir. Tüm ikazlarımıza rağmen bu referandumun yapılması halinde Türkiye, ikili ve uluslararası anlaşmalardan doğan haklarını mahfuz tutar.”

SINIRÖTESİ OPERASYON HAZIRLIĞI

MGK bildirisinde bahsi geçen anlaşmalar Türkiye ile Irak hükümeti arasında 1926, 1946 ve 1983 tarihlerinde imzalanan ‘sınırların korunması, dostluk anlaşması, ülke bütünlüğüne saygı’ prensibine dayalı anlaşmalar ile Lozan Anlaşması’na işaret ediyor. Anlaşmalar; Türkiye’ye ‘sınır güvenliğine’ tehdit olarak algıladığı  Kuzey Irak yönetimine karşı askeri operasyon hakkını da sağlıyor. Bu askeri operasyon seçeneğinin nasıl değerlendirileceğine ilişkin ayrıntılar önce Bakanlar Kurulu’nda, ardından da TBMM’nin yarınki olağanüstü toplantısında sınır ötesi operasyon tezkeresinin görüşülmesiyle netleştirilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.