Mevlüt Çavuşoğlu: Hollanda'da bir kişi vurulsaydı savaş çıkardı

Mevlüt Çavuşoğlu: Hollanda'da bir kişi vurulsaydı savaş çıkardı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollanda'da Bakan Kaya'nın durdurulması için verilen vur emri hakkında konuştu. Böyle bir durum yaşansa ne olacağı sorulan Çavuşoğlu, "Bu savaş nedeni başka ne olacak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollanda’ya giden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ve beraberindekilerin durdurulması için “vur” emri verilmesini değerlendirdi. Çavuşoğlu, o gece bir kişi vurulsaydı bunu savaş nedeni sayacaklarını söyledi. Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un, 30 Mart’ta Türkiye’ye geleceğini açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Habertürk TV canlı yayınına katıldı. Hollanda ile yaşanan kriz hakkında konuşan Çavuşoğlu, dokunulmazlığı olmasına rağmen Türkiye Başkonsolosu ve mazlahatgüzarının gözaltına alındığını aktardı.

 ‘VİYANA SÖZLEŞMESİ AYAKLAR ALTINDA’

Çavuşoğlu, “Fatma Hanım’a yapılan muameleyi gördünüz o gece. Önce yolunu kestiler, daha sonra da büyükelçiliğimize 30 metre kala önünü kestiler ve içeriye girmesini engellediler. Ve sonrasında dokunulmazlığı olan başkonsolosumuzu ve maslahatgüzarımızı karakolda hücreye attılar. Tüm uluslararası hukuk, Viyana sözleşmesi ayaklar altına alındı. Sonra vatandaşlara yapılan muameleyi görüyorsunuz. Yani vur emri. Kimi vuruyorsun. Polisler hiçbir muamelede bulunmadılar, Fatma Hanım’ın polislerini de karakola götürdüler” dedi.

‘BU SAVAŞ NEDENİ BAŞKA NE OLACAK’

“Öyle birşey olsaydı, o vur emri çok ciddi bir şey. Ne olurdu? sorusuna üzerine Çavuşoğlu şunları söyledi:

“Bu savaş nedeni başka ne olacak. Gelip sen bakanı ya da başkalarını vuracaksın veya bizim korumalarımızı, polislerimizi vuracaksın. Türkiye bunun altında kalmaz ki. Bu kadar gözünü karartmış, bu kadar gözünü kan bürümüş bir anlayış olabilir mi? Ne için yapıyorsun bunu? Sorun ne? Kendi vatandaşları ile bir araya gelecek. Tamamen Türkiye karşıtı, İslam karşıtı ve kendi ülkesindeki seçimlerde popülizm yaparak oy toplamak…. Değer mi Türkiye gibi bir ilişkileri bozmaya?”

Rotterdam Belediye Başkanı Ahmed Abutalip, Bakan Kaya’nın konvoyunun durdurulması için polisler vur emri verildiğini söylemişti. Abutalip, “Bir sürü koruma vardı ve biz onların silahlı olup olmadığını bilmiyorduk. Bu da bizim özel birimlerimizi getirmemize neden oldu. Böylece olası bir temasta bizim üstün olduğumuzdan emin olmak için ateş açma izni verildi” şeklinde konuşmuştu.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI TÜRKİYE’YE GELİYOR

Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un Türkiye’ye geleceğini açıkladı. Çavuşoğlu, “ABD Dışişleri Bakanı 30 Mart’ta gelmek istediğini söyledi ve ben de kendisine uygun olduğumuzu söyledim. O gün Başbakanımız da Ankara’da olursa kabul edecekler” dedi

Çavuşoğlu, ABD Devlet Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın referandumdan sonra bir araya geleceğini söyledi. Çavuşoğlu, Fethullah Gülen’in iadesi konusunda ABD’nin “belirgin bir tutumu” olmadığı aktardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.