Markette 4 lira, tarlada 10 kuruş

Markette 4 lira, tarlada 10 kuruş

Viranşehir’de ektikleri soğanları çürümeye bırakan çiftçiler, marketteki fiyatı 4 TL'ye kadar çıkan soğanın kendilerinden 10 kuruşa alındığını belirterek, soğanın ithal edilmesine tepki gösterdi.

Urfa’nın Viranşehir ilçesinde, fiyatındaki düşüş nedeniyle ekili soğanları birçoğu tarlalarda çürümeye bırakıldı. Ektiği soğanları toplayan çiftçiler de pişman.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Ekilmedik bir karış toprak kalmasın" çağrısını hatırlatan çiftçiler, marketlerde kilogram fiyatı 2 ila 4 TL arasında değişen soğanın tarladaki ederinin 10 kuruş olduğunu belirtti. 

 Kente bağlı Elbendi (Xaçûk) Mahallesi'ndeki çiftçilerden Kamil Körpe, 80 dönümlük tarlaya ektiği soğanı topladığına pişman olduğunu söyledi. Körpe, mazot, gübre, elektrik ve ilaç masrafları hariç toplam 80 bin TL'ye yakın masrafı olduğunu kaydetti. Körpe, bir torba soğanın kendisine 10 TL'ye mal olduğunu, ancak 4 TL'ye satmak zorunda kaldığını söyledi. Soğanın kilogramının 10 kuruştan satılmasının masraflarını bile karşılamadığına dikkati çeken Körpe, “Biz çiftçiler öldük. Soğan ekenlerin hepsi bu yıl battı. Bu durumdan kim bizi kurtaracak? Tarım Bakanı Mısır’dan soğan ithal ederse, bizimde halimiz bu olur. Soğan markette 4 TL, bizde de 10 kuruş. Bunun anlamı nedir” diye sordu. 
  
2 yıldır soğan ektiğini aktaran çiftçilerden Mehmet Aydoğan ise, bu yıl soğanın para etmediğini, tarlada çürümeye bıraktıklarını belirtti. Boş soğan torbasının 1 TL olduğuna dikkati çeken Aydoğan, “Bir ton soğan 100 lira diyorlar. Nasıl yapalım, nereye gidelim? Evimiz başımıza yıkıldı. Elektrik parası 80 bin lira gelmiş. Elektrik parasını nasıl bu tarladan çıkarırım? Zaten DEDAŞ evimizi yakmış. İkide bir ceza kesiyor. Tüccarlar bizi perişan ediyor. Resmen malımızın çürümesini istiyorlar. Cumhurbaşkanı ‘bir metre arazi boş kalmasın’ diyordu. Biz de ektik. Şimdi de malımız para etmiyor” şeklinde tepkisini dile getirdi.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.