Mam Celal son yolculuğuna uğurlandı

Mam Celal son yolculuğuna uğurlandı

Almanya'da tedavi görürken 3 Ekim'de yaşamını yitiren Celal Talabani Süleymaniye’de yapılan törenle son yolculuğuna uğurlandı

Almanya'da tedavi görürken 3 Ekim'de yaşamını yitiren Irak eski Cumhurbaşkanı ve Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) Genel Sekreteri Celal Talabani'nin cenazesi Irak Hava Yolları'na ait uçak ile Süleymaniye Havalimanı'na getirildi. 

Irak eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani için Süleymaniye Havalimanı'nda düzenlenen tören, üzerinde Irak Bölgesel Kürt Yönetimi bayrağı olan Talabani'nin tabutunun askerlerin omzundan uçaktan indirilmesi ile başladı. Kürtlerin ulusal marşı Ey Rakip'in okunması ile devam eden törende, Talabani'nin tabutu merasim alanındaki katafalka konuldu. Daha sonra törene katılan protokol üyeleri katafalka çelenk koydu. 

İlk çelengi Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum bırakırken, onu Mesut Barzani ve İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarifi takip etti. Irak Parlamentosu Başkanı Selim Cuburi'de çelenk bırakırken, daha sonra sırasıyla ülkeler adına katılanlar çelenklerini katafalka koydu. HDP adına cenazede hazır bulunan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay ve Osman Baydemir ile Irak Bölgesel Kürt yönetiminde bulunan yabancı ülkelerin diplomatları da cenazeye çelenk bıraktı. Türkiye'nin Erbil Konsolosunun törene katılmadığı belirtildi. Havalimanındaki törenden sonra Celal Talabani'nin cenazesi bir araca konularak Süleymeniye'deki Büyük Cami'ye götürüldü.

CENAZE, 3 SAATTE CAMİYE GETİRİLEBİLDİ

Süleymaniye Havalimanı'ndaki törenden sonra bir araca konulan Irak eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin cenazesi kalabalık nedeniyle yaklaşık 3 saat sonra Süleymaniye'deki Büyük Cami'ye getirilebildi. Başta Süleymaniye halkı olmak üzere onbinlerce kişi cenaze kortejinin geçtiği yollarda ellerindeki siyah flamalar ve Talabani'nin posterleri ile cenazeyi karşıladı. Cenazeye katınların büyük kısmının siyah kıyafetler giydikleri görülürken, cenazeyi taşıyan aracın cami önüne geldiği sırasında izdiham yaşandı. İzdiham nedeniyle cenaze aracı caminin girişine uzun süre yanaşamazken, bir ara cenaze aranının yanına gelen Celal Talabani'nin oğlu Bafel Talabani, halktan koridor açmalarını istedi. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı cenaze töreninde, cenaze güçlükle camiye alındı. Camide kılınan cenaze namazından sonra Talabani'nin cenazesi toprağa verilmek üzere evinin yakınlarında bulunan Dabeşan mezarlığına götürüldü.

TALABANİ'NİN CENAZESİ TOPRAĞA VERİLDİ

Irak eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin cenazesi, Süleymaniye'deki Büyük Cami'de kılınan cenaze namazının ardından yine kortej eşliğinde evinin yakınında bulunan Debaş bölgesine getirildi. Celal Talabani'nin cenazesi, Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, Irak Kürt bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Başbakan Neçirvan Barzani'nin de bulunduğu törenle toprağa verildi. Bugün saat 11.00'de cenazesi Almanya'dan uçak ile Süleymaniye havalimanına getirilen Celal Talabani'nin cenazesine binlerce kişinin katıldığı görüldü. Törene gösterilen ilgi nedeniyle cenaze, ancak saat 18.00'de mezarlığa getirilip defnedilebildi.

MALİKİ'YE YAKIN TELEVİZYON, BAYRAK NEDENİYLE YAYINI KESTİ

Bu arada Irak eski Başbakanı ve Cumhurbaşkan Yardımcısı Nuri El Maliki'ye yakın olan El-İtticah televizyonunun, Celal Talabani’nin tabutunun Irak Bölgesel Kürt Yönetimi bayrağına sarılı olması nedeniyle, tören yayınını yarıda kestiği belirtildi. El-İtticah televizyonunun ekranının altyazısında, "El-İtticah televizyonu eski Cumhurbaşkanının tabutu Irak bayrağına sarılı olmadığı için yayınının tamamını verememekten dolayı özür diler" ifadeleri yer aldı.

Süleymaniye Havaalanı'ndaki resmi cenaze törenine, Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, Irak Meclis Başkanı Selim Ciburi, Iraklı Şii Lider Ammar El-Hekim ve Irak İçişleri Bakanı Kasım Areci gibi üst düzey Iraklı isimler de katılmıştı.

'MAM CELAL’İN HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ'

Celal Talabani için kurulan taziyede konuşan HDP’li Besime Konca, “Mam Celal’in hayalini gerçekleştireceğiz” dedi.

3 Ekim'de yaşamını yitiren Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Lideri Celal Talabani için Eminönü’nde taziye düzenledi. Talabani’nin fotoğraflarının bulunduğu salonda, Talabani’nin yaşına işaret eden “84” sayısı yazılı mumlar yakıldı. Taziyeye, HDP’nin milletvekilliği düşürülen Besime Konca, EMEP Genel Başkanı Seman Gürkan,  CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Kürt siyasi partilerin temsilcileri, bölge dernekleri temsilcileri, Demokratik İslam Kongresi’nin yanı sıra çok sayıda hukukçu ve sanatçı katıldı. 
 
Okunan Kuran’ın ardından Celal Talabani’nin (Mam Celal) yaşamını konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı. Daha sonra taziyeye gelenler, duygularını dile getirdi.

İSTANBUL'DA TALABANİ İÇİN TAZİYE KURULDU

3 Ekim'de yaşamını yitiren Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Lideri Celal Talabani için Eminönü’nde taziye düzenledi. Talabani’nin fotoğraflarının bulunduğu salonda, Talabani’nin yaşına işaret eden “84” sayısı yazılı mumlar yakıldı. Taziyeye, HDP’nin milletvekilliği düşürülen Besime Konca, EMEP Genel Başkanı Seman Gürkan,  CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Kürt siyasi partilerin temsilcileri, bölge dernekleri temsilcileri, Demokratik İslam Kongresi’nin yanı sıra çok sayıda hukukçu ve sanatçı katıldı. 
 
Okunan Kuran’ın ardından Celal Talabani’nin (Mam Celal) yaşamını konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı. Daha sonra taziyeye gelenler, duygularını dile getirdi.

KONCA: HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

Besime Konca, Kürt halkına başsağlığı dileyerek konuşmasına başladı. Talabani’nin hem 4 parçadaki Kürtlerin durumu hem de Kürt sorunun çözümü için mücadele ettiğini dile getiren Konca, “Kürtlerin önemli bir lideriydi. Tüm Kürtler için büyük bir kayıptır. Hepimiz üzgünüz. Ortadoğu içini halkı için verdiği mücadelenin sözünü veriyoruz. Onun hayalini gerçekleştireceğiz ve Kürdistanı özgürleştireceğiz. Mam Celal’in mücadelesini devam ettireceğiz” dedi.

GÜRKAN: ORTADOĞU HALKLARININ KAYBIDIR

Daha sonra konuşan EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ise, Kürt halkının uzun zamandan beri bedel ödediğine dikkat çekerek, “Celal Talabani bu mücadelenin simgelerinden biriydi. Ortadoğu’da verilen bu mücadelenin biliyoruz ki Kürt halkının her kazanmış olduğu demokratik hak ve özgürlük bütün Ortadoğu halklarının demokrasisini güçlendirecek, bütün halkların demokrasi mücadelesinin ilerlemesine yardımcı olacaktır. Türkiye’nin demokrasisine de destek verecektir. Bu yüzden Celal Talabani’nin ölümü sadece Kürt halkının kaybı değil, aynı zamanda Ortadoğu halklarının da kaybı olarak görüyoruz. Halkımızın acısını paylaşıyoruz” diye konuştu

BARIŞ ANNELERİ: ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ

Öte yandan Barış Anneleri Meclisi de Mam Celal’in vefatından dolayı Fatih’te bulunan binalarında basın açıklaması gerçekleştirdi. Barış Anneleri adına açıklama yapan Zeytun Özdemir, Mam Celal’in vefatından büyük üzüntü duyduklarını belirterek, Kürt halkına başsağlığında bulundu. Talabani’nin halkı için büyük emekler harcadığını kaydeden Özdemir, “Kürtlerin birliğini isterdi hep. Kürtler de var olduğu sürece onun hatırasını yerine getirmek için mücadele edecektir” dedi. 

CELAL TALABANİ KİMDİR?

Celal Talabani, 1933 yılında Kosret dağı civarındaki Kelkan köyünde dünyaya geldi. Talabani, 14 yaşında Irak Kürdistan Demokratik Partisi’ne (IKDP) katıldı. Hitabet kabiliyetiyle ön plana çıkan Talabani, siyasi kariyerine 1950’lerin başında IKDP’nin öğrenci birliği lideri olarak başladı. Kısa zamanda parti kademelerinde yükselen Celal Talabani, hukuk eğitimi almasına rağmen, siyasi olarak aktif olması sebebiyle cezalandırıldığı için mezun olamadı. Talabani, Irak merkezi yönetimine karşı mücadelede aktif bir şekilde yer aldı. 1949 yılında IKDP’nin Koye ilçesindeki konsey üyeliğine seçilen Talabani, 1951 yılında IKDP merkez kongre üyeliğine seçildi. Eğitimini tamamlamak üzere Kerkük’e geçen Talabani, burada IKDP teşkilatını kurup yöneticiliğini yaptı. 1952 yılında Bağdat Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne başladı. 1953 yılında Irak Kürdistan Demokrat Partisi kongresinde merkez komite üyeliğine seçildi. 1954 yılında merkez yürütme kurulu üyesi oldu. Hukuk fakültesini 4'üncü sınıfta terk etmek zorunda kalan Talabani, 1957 yılda Suriye ve Rusya’ya gitti. Buralardaki öğrenci örgütleriyle ilişkiler geliştirmenin yanı sıra gittiği yerlerdeki Kürtlerle de siyasi ilişkiler kurdu.

Talabani, 1960 yılında IKDP Politbüro üyesi ve Süleymaniye sorumlusu oldu. 1961 Abdulkerim Kasım hükümetine karşı Iraklı Kürtlerin başkaldırısında Süleymaniye sorumlusu olarak aktif görev aldı. 1963 yılında sırasıyla Iraklı Kürtler ile Irak hükümeti arasındaki görüşmelere destek olunması amacıyla Mısır, Cezayir, Fransa, Avusturya, Almanya ve Rusya’ya gitti. 1963’te Kasım’ı deviren darbeden sonra kurulan Abdülselim Arif’in hükümetiyle yapılan görüşmelerde Kürt delegasyonuna liderlik etti, Talabani, 1975’te Mola Mustafa Barzani ile arasındaki görüş ayrılıkları netleşmeye başlayınca parti ideologu İbrahim Ahmet önderliğindeki IKDP içindeki bölünmelerden birine katıldı. 1966’da bu grup, merkezi hükümet ile anlaşıp IKDP’ye karşı askeri bir darbe düzenledi. Mart 1970’de bu sefer IKDP ve hükümet anlaşınca, grup dağıldı.

1975'TE IKYB'Yİ KURDU

1975 yılında Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği’ni (IKYB) kuran Talabani, IKYB’nin sosyalist bir parti olacağını söyledi. IKYB, 1976 yılında Bağdat hükümetine karşı silahlı mücadeleye başladı. 1988 yılında Irak hükümetinin Kürtlere karşı kimyasal silah kullanmasıyla IKYB ağır bir yenilgi aldı. 1975 yılının Haziran ayında bir grup arkadaşıyla birlikte Suriye’nin başkenti Şam’da Kürdistan Yurtseverler Birliğini kurdu. 1 Haziran 1976’da IKYB Genel Sekreterliğine seçildi.

2003 yılında Saddam Hüseyin’in devrilmesinin ardında Irak siyasetinin en aktif isimlerinden biri olan Talabani, 2005 yılında Irak Cumhurbaşkanlığına seçildi.

Mart 2012’de Amerika’dayken beyin kanaması teşhisiyle hastaneye kaldırılan Talabani, oradan Almanya’daki bir hastaneye sevk edildi, tedavisinin ardından Süleymaniye’ye döndü. 2005 - 2014 yılları arasında Irak Cumhurbaşkanlığı yapan Talabani Kürt siyasetinin en önemli isimlerinden biriydi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.