Mağarada 20 gündür mahsur kalan çocuklar kurtarıldı

Mağarada 20 gündür mahsur kalan çocuklar kurtarıldı

Tayland'da 23 Haziran'da çıktıkları kampta bir mağarada mahsur kalan 12 çocuğun tamamı kurtarıldı. Kurtarma çalışmaları sırasında bir dalgıç hayatını kaybetti.

Taylan'da futbol takımıyla birlikte 23 Haziran'da çıktıkları kamp yolunda kaybolan ve yaşları 11 ile 16 arasında değişen 12 çocuk ve antrenörleri bugün tamamen kurtarıldı.

20 gündür Ching Rai ilindeki sular altındaki dört kilometrelik mağarada suyun yükselmediği bir noktada bekleyen çocukları kurtarma çalışmaları hava şartlarının kötüleşmesi ve içerideki oksijen seviyesinin azalmasıyla hızlandırılmıştı.

23 Haziran'da kaybolan çocukları bulmak 9 gün sonra mümkün olmuştu. Çocuklar mağara girişinin 4 kilometre uzağında bulunmuştu. 

Profesyonel dalgıçlardan oluşan 40'ı Tayland'dan, 50'si Tayland dışından getirilen 90 kişilik dalgıç grubu o günden bu yana çocukları kurtarmak için çalışıyor. 

Çıkarılmaları için bazı kesimlerde suya dalması bazı yerlerde ise tırmanması gereken çocuklara eğitim verilmesi ve yüzmelerinin sağlanması planlanıyordu. Ancak şartlar kötüleşince çocuklar dalgıçların eskortluğunda çıkarılmaya çalışıldı.

Dar geçitten oksijen maskesiyle geçemediler

Dalgıçlar, oksijen maskesi taktıkları çocukları mağaranın altındaki karanlık geçitlerden, gerektiğinde birlikte yüzerek gerektiğinde ise iterek mağaranın çıkışına ilerletti.

Çocukların hepsine çıkarken iki dalgıç eşlik etti. Yolculuğun en zorlu kısmı olarak tanımlanan ve galeri 3 olarak adlandırılan dar geçitten geçti. Bu geçidin darlığı nedeniyle dalgıçlar oksijen maskelerini çıkarmak zorunda kaldı. Ancak çocuklar boyutları nedeniyle tüplerini çıkarmadan geçebildi. 

Cuma günü kurtarma operasyonu için hazırlığın ilk aşaması çocuklara dalma ve tırmanma malzemelerinin götürülmesiydi. 

Çocuklara malzeme taşıdıktan sonra çıkışa yönelen dalgıçlardan Saman Gunan'ın oksijeni tükendi. Gunan, oksijen yetmezliğinden hayatını kaybetti. Gunan, şimdi hem Tayland'da hem dünyada kahraman olarak anılıyor. 

İki çocuğun ciğerlerinde enfeksiyon var

Çocukların fiziksel ve psikolojik sağlıklarının kötü koşullara rağmen iyi olduğu açıklanırken, ciğerlerinde enfeksiyon saptanan iki çocuk tedavi altına alındı. 

Yetkililer aylarca kalabileceklerini söylemişti 

Tayland yetkilileri çocukların yağmur mevsimi bitene kadar yani aylarca orada kalabileceğini söylüyordu. Ancak yağışın artması ve oksijen miktarının kısa sürede yüzde 21'den yüzde 15'e inmesiyle harekete geçildi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.