Maden çalıştayı kültür turu ile son buldu

Hakkari Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Madencilik Çalıştayı Çukurca ilçesine düzenlenen kültür gezisiyle son buldu

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Madencilik sektöründe yıldızı parlayan ve son dönemlerde yıllık 300 bin tonluk çinko cevheri üretimi ile Türkiye’nin lider kenti olan Hakkari madenciliğini konu alan geniş katılımlı Madencilik Çalıştayı bugün düzenlenen kültür gezisi ile sona erdi.

8-001.jpg

Birinci gününde Hakkari Dağlarında Doğru Maden Aramacılığı ve Mapeg’ in Rolü konu başlığında verilen panel ile başlayan çalıştayın ikinci gününde kurşun-çinko ve barit yataklarına teknik gezi düzenlendi. Bugün ise Zap Vadisi ve Çukurca ilçesini kapsayan kültür gezisi gerçekleştirildi.

Çalıştay hakkında Hakkari Objektif Habere açıklamalarda bulunan Şırnak Üniversitesi Rektör Başdanışmanı Tahir Nalbantçı Hakkari Üniversitesince düzenlenen Madencilik Çalıştayının üçüncü gününde Çukurca- Zap Vadisinde saha çalışmaları ile devam ettiklerini, söyledi.

Bölgede uzun yıllardır çalışan hocaların deneyimlerini kendileri ile paylaştığını belirten Nalbantçı “Bilim heyetimiz ile beraber bu konuda emek sarf etmiş bölgede çalışmış hocalar deneyimlerini bizimle paylaşıyor. Özel sektör, kamu ve üniversiteden, jeoloji, maden ve yer bilimciler bugün burada deneyimlerini birbirlerine aktararak bölgedeki madencilik faaliyetleri ile ilgili yeni gelişmelere ışık tutacak ipuçlarını yakalamaya çalışmaktadır. Ve hep birlikte burada bir eğitim görmekteyiz. Bölgeyi tanımak için çabalıyoruz. Bölgenin madenciliğine katkı sağlamak için buradayız “ dedi.

15 yıldır bölgesindeki kurşun çinko yatakları üzerine çalışmalar yapan İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nurullah Hanilçi 3 yıl ara ile Hakkari madenlerini konu alan bir sempozyum ve bir çalıştay düzenlediklerini belirtti.

Birinci günde teknik konuları ele aldıklarını ikinci gününde ise saha çalışması yaptıklarını dile getiren Hanilçi, “Katılımcılara baktığımız zaman Türkiye’nin farklı yerlerinde araştırma ve üretim yapan çeşitli özel madencilik sektörüne ait firmalarda çalışan yer bilimciler, jeoloji mühendisleri katıldılar. Buradaki cevherleşmeleri görme ve Türkiye’deki diğer bölgelerdeki kurşun – çinko yatakları ile karşılaştırma şansı buldular. Umarım bu yaptığımız çalıştay bölge madenciliğine önemli katkılar sunmuştur ve sunacaktır. Ben katkı koyan herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Zap Vadisindeki incelemelerin ardından Çukurca ilçe merkezine giden çinko- kurşun çalışma gurubu üyeleri Beylerbeyi Madencilik yetkilisi Arafat Yanar’ın ev sahipliğinde Saklı Bahçe’de ağırlandı.

Hakkari Kent Arşiv ve Etnografya Müzesi Müdürü Öğretim Görevlisi Murat Adıyaman, Çukurca’nın tarihi, Çukurca Kalesi ve Tarihi Emir Şaban Camisi hakkında bilgi verdi.

Hakkari Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Madencilik çalıştayının oldukça verimli geçtiğine dikkat çeken Adıyaman, bölgenin yerüstü zenginlikleri ile dikkat çeken Çukurca ilçesine mini bir kültür gezisi düzenlediklerini söyledi.

6-001.jpg

Hakkari Üniversitesinde görevli Mineral ve Enerji Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Üyesi Akademisyen Sedat Budakbeyoğlu da Hakkari madenciliğinin masaya yatırıldığı çalıştayın Çukurca gezisi ile tamamlandığını belirterek 3 günlük süreçte çinko kurşun gurubu üyeleri ve akademisyenleri ağırlayan ve çalıştaya destek veren bütün maden firmalarının yetkililerine teşekkür etti.

7-001.jpg

Çalıştayın son günün öğle yemeğinde akademisyen ve madencileri ağırlayan RY Madenciliğin Sahibi İş İnsanı Remzi Yüce de Hakkari’nin madencilik rezervine dikkat çekti ve yatırımcıları madencilik sektörüne yatırım yapmaları için davet etti.

Hakkari’nin Çinko –Kurşun potansiyelinin kente bir izabe tesisi kurmak için yeterli olduğunu vurgulayan Yüce bu konuda gerekli adımların bir an önce atılması çağrısı yaptı.

Çinko – Kurşun Çalıştay gurubu üyeleri son olarak Kanaat önderi Metin Kurt’un oğlu Demhat Kurt’un düğün törenine katıldılar. Kürtçe müzikler eşliğinde halay çeken madenci ve mühendisler gelin ve damada ömür boyu mutluluklar dilediler. 

4-001.jpg

9-001.jpg

5-001.jpg

3-001.jpg

10.jpg

11.jpg

13.jpg

12.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.