Macron Sarı Yelekliler hareketine seslendi: Sorumluluğumu kabul ediyorum

Macron Sarı Yelekliler hareketine seslendi: Sorumluluğumu kabul ediyorum

Sarı Yelekliler protestolarını yatıştırma amacıyla televizyondan ulusa seslenen Emmanuel Macron, "sorumluluğumu kabul ediyorum, sözlerimle insanları kırdım" ifadesini de kullandığı konuşmasında, protestoları sonlandırmayı amaçlayan ekonomik adımları açıkl

Cumhurbaşkanı Macron, yaklaşık 1200 euro olan asgari ücretin 2019'da 100 euro artırılacağını söyledi. Bu artışın devlet tarafından karşılanacağının da altını çizdi.

İşçi ve işveren konfederasyonları liderleriyle görüşmesinin ardından konuşan Emmanuel Macron, fazla mesai ücretlerinin vergiden muaf tutulacağını ve özel sektörden, çalışanlara yıl sonu ikramiyesi verilmesini talep edeceklerini de söyledi.

Macron, aynı zamanda 2 bin euronun altında kazanan emeklilerden yeni alınmaya başlanan sosyal güvenlik vergisinin iptal edildiğini de duyurdu.

Ancak Fransa Cumhurbaşkanı, Sarı Yelekliler'in talepleri arasında yer alan, "servet vergisinin yeniden uygulamaya konulması" isteğini reddetti. Fransa Cumhurbaşkanı, başkanlığının ilk döneminde bu vergiyi kaldırmıştı.

Macron'un ekonomik yatıştırma paketi ile ilgili Avrupa Birliği adına ilk açıklamayı yapan Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, "Gelişmeleri takip ediyoruz. Bu finansal adımlar detaylandırılmadan yorum yapamayız" dedi.

Bu ekonomik adımların Fransa genelinde 15 milyon kişiyi ilgilendirdiği hesaplanıyor.

Macron ne söyledi?

Yaklaşık bir ay önce başlayan eylemler sonrası ilk açıklamasını yapan Macron şunları söyledi:

Şiddet yanlılarına tolerans gösterilmeyecek. Bazı fırsatçıların bu durumdan faydalanmaya çalıştıklarını gördük. Samimi bir öfkeyi, manipüle etmek isteyenleri gördük. Hiçbir kızgınlık, bir polis memuruna ya da jandarmaya veya işyerlerine zarar vermeyi meşrulaştırmaz.

Hükümetten titiz önlemler almasını istedim. Ama en başına dönersek, çok sayıda Fransız'ın paylaştığı öfkeyi gözardı edemeyiz. Varolan bu öfkeye Başbakan, tüm vergi artışlarının durdurulmasıyla yanıt vermek istedi, ama öfke derin. Birçok anlamda haklı da.

Erken saatte çalışmak için uyandığı halde ay sonunu getiremeyenleri, boşanmış çocuklu bir annenin finansal ihtiyaçlarını karşılayamadığını, umudu olmadığını anlatmasını dinledim. Bu kadınların sıkıntılarını ilk kez gördüm.

Tüm hayatlarını çalışarak geçiren emeklilerin sıkıntılarını dinledim. Bu sıkıntılar yeni değil. Ama biz korkakça hareket ettik ve buna alıştık. Herkes onları unuttuğumuz düşüncesinde.

İnsanlar seslerinin duyulmadığı görüşünde. Bu bugün yaşanıyor. Bu konudaki sorumluluğumu kabul ediyorum. Biz son 1.5 yıl içinde bu soruna eğilmekte geri kaldık. Size daha başka önceliklerim olduğu izlenimi verdim. Bazılarınızın sözlerimden rahatsızlık duyduğunu da biliyorum.

Biz tarih içinde bunu başarabileceğimizi gösterdik. Yeni yollar bulabileceğimizi gösterdik.

Aday olduğum zaman söylediklerimi unutmuş değilim. Ekonomik ve sosyal ihtiyaçlara güçlü tedbirlerle yanıt vereceğiz; u dönüşleri ile değil, vergileri hızlı bir şekilde keserek, harcamalarımızı kontrol altına alarak.

Ülkede derin ve meşru bir öfke var. Tarihi bir dönüm noktasındayız, bunu diyalogla çözeceğiz.

İnsanların kazandıkları ile onurlu yaşadıkları bir Fransa istiyoruz. Büyük işverenlere gidip onlarla da konuşacağız. Hükümet ve parlamento birlikte çalışmalı bu konuda. Çok çalışmayı ödüllendireceğimiz yeni bir vergi planını devreye sokmaya çalışacağız.

Geçen hafta Fransa'da hükümet, protestoların başlamasına yol açan akaryakıt vergisi zammını dondurduğunu açıklamıştı.

Ancak bu açıklama protestocuların öfkesini dindirmeye yetmedi.

Ekonomik hasar ne kadar kötü?

Ekonomik maliyetin tam anlamıyla anlaşılabilmesi için çok erken. Ancak hasarın büyük olduğu açık.

Fransa Perankendeciler Federasyonu Cuma günü, 17 Kasım'da başlayan eylemlerin yol açtığı maddi kaybın yaklaşık 1 milyar euro civarında olduğunu söylemişti.

Maliye Bakanı La Maire de geçen hafta restoranların kayıplarının yüzde 20 ila yüzde 50 arasında olduğunu belirtmişti.

Bu arada Paris'teki yetkililer de çatışmaların milyonlarca euroluk hasara yol açtığını ifade etti.

Sarı yelekliler hareketi

"Gilets jaunes- Sarı yelekliler " haraketi, Fransız yasalarına göre bütün araçlarda taşınması gereken sarı yeleklerle eylem yaptıkları için bu adı aldı.

Son birkaç haftada, sosyal medyada yakıt fiyatlarındaki artışa karşı başlatılan hareket, farklı talepleri olan lidersiz bir protestoya dönüştü.

Hareketin başlıca amacı, yoksul çalışan ailelerin ekonomik zorluklarına ve siyasi güvensizliğine dikkat çekmek ve hala geniş bir destek alıyor.

Bir kamuoyu yoklamasına göre protestolara destek biraz azalsa da, hala yüzde 66 seviyelerinde.

Bu arada Cumhurbaşkanı Macron'a verilen destek ise yüzde 23'e geriledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.