Macron: Erbil’de IŞİD’e karşı savaşan Kürt savaşçılar ile görüşeceğim

Macron: Erbil’de IŞİD’e karşı savaşan Kürt savaşçılar ile görüşeceğim

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Bağdat’taki temaslarının ardından Erbil’e geçeceğini, Kürt liderler ve IŞİD’le savaşan Peşmerge Güçleri ile görüşeceğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Bağdat’taki temaslarının ardından Erbil’e geçeceğini, Kürt liderler ve IŞİD’le savaşan Peşmerge Güçleri ile görüşeceğini söyledi. Macron Musul’u da ziyaret edeceğini belirterek, burada Ezidi ve Hristiyan toplumu temsilcileri ile bir araya geleceğini belirtti.

Irak’ın  başkenti Bağdat'ta düzenlenen İşbirliği ve Ortaklık Konferansı’na katılan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, zirvenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Konferansı Bağdat'ta düzenlenmesini “Irak için bir zafer” olarak nitelendiren Macron, ülkenin egemenliğini, istikrarını ve kalkınmasını önemsediklerini ifade etti.

Büyük bir parlamento heyeti ile Bağdat’ta bulunduklarını anlatan Fransa Cumhurbaşkanı, Irak’taki tesamları kapsamında güvenlik ve ekonomik işbilirliğinin yanı sıra kültürel meseleleri de ele alacaklarını ifade etti.

“Erbil ve Bağdat’ı ziyaret edeceğim”

Başbakan Mustafa Kazımi ile Kazımi’deki Şii topluluğunu ziyaret edeceklerini ve ardından bu akşam Erbil’e geçeceğini belirten Macron, Kürdistan Bölgesi ziyareti hakkında ifadeleri kullandı:

“Erbil’deki kuvvetlerimizi ziyaret edeceğim. Daha sonra Musul’u ziyaret edeceğim. Bugüne kadar hala IŞİD terörünün izlerini taşıyan kentin temsilcileri ile, yine Hristiyan toplumunun temsilcileri ile bir araya geleceğim. Sünni yetkililerle ve yine Kürt liderlerle görüşeceğim. IŞİD’e karşı savaşan Kürt savaşçılarla görüşüp terörle mücadelede desteğimizi yineleyeceğim. Ezidilere desteğimizi yinelemiştik.”

“Irak’taki varlığımız ABD’ye bağlı değil”

Fransa'nın terörle mücadele operasyonlarının bir parçası olarak Irak'taki asker bulundurduğunu belirten Macron, “ABD çekilmeye karar verse de vermese de Irak hükümetinin ihtiyacı olduğu sürece askerlerini bu ülkede tutacaklarını” dile getirdi.

Macron bu konuda Iraklı muhattaplarla bu konuda ortak mekanizma üzerinde çalıştıklarını da vurguladı.

Afganistan'daki insanların tahliyesi hakkında bir soruya yanıt veren Macron, Taliban ile insani meseleler ve sivillerin korunması ihtiyacı ve tahliyeler konusunda ön görüşmeler yapıldığını söyledi.

Fransız askerlerinin bu ülkeden daha önce çekildiklerini hatırlatan Macron, Fransız vatandaşların tahliye operasyonunun da bittiğini ifade etti.

Bir soru üzerine Musul’da tarihi Nur Camii’nin ziyaret edeceğini dile getiren Macron, kentteki tarihi mekanların ve Musul Müzesi’nn yenilenmesi için devrede olduklarını hatırlattı.

Ortadaoğu’da ve özellikle de Irak’taki Doğu Hristiyanları konusuna önem verdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Macron, Hristiyanların da diğer bileşenler gibi hak ve özgürlüklerine sahip olmasını desteklediklerini dile getirdi.  

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.