Leyla Güven'in tahliyesi için başvuru yapıldı

Leyla Güven'in tahliyesi için başvuru yapıldı

Yargıtay’ın CHP Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında verdiği tahliye kararı üzerine HDP’nin Hakkari tutuklu milletvekili Leyla Güven'in tahliyesi için mahkemeye başvuru yapıldı.

Yargılandığı MİT TIR’ları davasında mahkemenin verdiği 5 yıl 10 ay hapis cezası üzerine avukatlarının dosyası gönderdiği Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkındaki kararı onayarak tahliyesine karar vermesi üzerine halen cezaevine tutuklu bulunan tek vekil olan HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven için de mahkemeye başvuru yapıldı. 
 
Güven’in avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, 31 Ocak 2018'den bu yana tutuklu bulunan müvekkilinin Berberoğlu hakkındaki karar emsal alınarak tahliye edilmesi için yargılandığı Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvuruda bulundu.
 
Mahkemeye verilen 9 sayfalık itiraz dilekçesinde, 24 Haziran'da yapılan genel seçimlerde HDP'den Hakkari milletvekili seçilen Güven’in tutukluluğuna ilişkin 29 Haziran'da yaptıkları itiraz üzerine tahliye kararı verildiğini, ancak savcılık itirazı sonucunda salıverilmeden hakkında yeniden tutuklama kararı alındığı hatırlatıldı.
 
Yargıtay’ın CHP’li Berberoğlu hakkında verilen yerel mahkeme kararını onamasıyla birlikte 5 yıl 10 aylık hapis cezasının infazını milletvekilliğinin bitimine kadar geriye bırakılması koşuluyla tahliye ettiğine işaret eden Av. Yalçındağ, milletvekillerinin yasama dokunulmazlığını düzenleyen Anayasa'nın 83 maddesine rağmen, müvekkili Leyla Güven'in ise halen tutuklu yargılandığını belirtti.
 
Şu anda TBMM'de milletvekili olup, tutuklu yargılanan tek milletvekilinin müvekkili Leyla Güven olduğuna da dikkat çeken Yalçındağ, Leyla Güven'in CMK, Anayasa ve AİHS aykırı bir şekilde 31 Ocak 2018'den beri hiçbir tutuklama şartı bulunmadan tutuklu yargılandığını, müvekkili hakkında verilen tutukluluk devamının gayrı hukuki olduğu vurgulandı.  
 
Av. Yalçındağ, hukuka ve Anayasa'ya aykırı olan bu durumun derhal kaldırılarak müvekkilinin tahliye edilmesini talep etti. 
 
YALÇINDAĞ: TUTUKLAMA DEVAM EDERSE SİYASİ BİR MÜDAHALE OLUR’
 
Yapılan bu başvuruya ilişkin MA'ya açıklama yapan Av. Yalçındağ, Güven'in tutuklu kalmaya devam edilmesi durumunda, bunun Anayasa'nın 67. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nce (AİHS) güvence altına alınan “serbest seçim hakkı” ve “milletvekili olarak parlamentoda bulunma hakkı”nın ihlali olacağını ifade etti.
 
Av. Yalçındağ, hakkında mahkûmiyet hükmü bulunmayan Güven’in tahliye edilmemesinin sadece kendisinin değil, partisi HDP oy veren Hakkari seçmenlerinin yasama faaliyetlerine katılmasının engellenmesine yönelik siyasi bir müdahale olacağına da ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.