Kuzey Kıbrıs cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı

Kuzey Kıbrıs cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı

Kıbrıs'ın kuzeyinde, 1983'te tek taraflı olarak ilan edilen ve sadece Türkiye'nin tanıdığı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 10. kez cumhurbaşkanını seçmek için sandık başındaydı.

Yerel saatle 18.00'de sandıklar kapandı, oy sayım işlemi başladı. Yüksek Seçim Kurulu, önce cumhurbaşkanlığı ardından da anayasa değişikliği halkoylaması sonuçlarını açıklayacak. Her iki sonucun da saat 22.00'ye kadar netleşmesi hedefleniyor.

Resmi olmayan sonuçlara göre hiçbir aday yüzde 50'nin üzerinde oy alamadığı için seçimler ikinci tura kaldı.

DHA'nın haberine göre seçimlerin 18 Ekim'de yapılacak ikinci turunda, Başbakan Ersin Tatar ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı yarışacak.

Açıklanan ilk verilere göre Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Başbakan Ersin Tatar, yaklaşık yüzde 33 oy oranı ile yarışı önde götürüyor.

KKTC'deki Bayrak Radyo Televizyonu (BRT) tarafından paylaşılan resmi olmayan verilere göre bağımsız aday Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı yüzde 29,27 ile ikinci; ana muhalefetteki Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman yüzde 21,58 ile üçüncü sırada yer alıyor.

Bu seçim şimdiye kadarki en fazla cumhurbaşkanı adayının yarışa katılması dolayısıyla bir ilk oldu.

YSK, seçimlere katılım oranının yüzde 55 civarında olduğunu duyurdu.

Aslında 26 Nisan'da yapılması planlanan ancak koronavirüs salgını nedeniyle ertelenen seçimde, 7'si bağımsız 11 aday yarışıyor. Adaylardan hiçbirinin ilk turda salt çoğunluğa erişememesi halinde, en yüksek oyu alan iki aday 18 Ekim'de ikinci turda karşı karşıya gelecek.

Seçilecek olan cumhurbaşkanı, 5 yıl boyunca görev yapacak.

198 bin 867 seçmenin oy kullanabileceği seçimde yüksek mahkeme yargıçlarının sayısının artırılmasını öngören anayasa değişikliği de oylandı.

Seçimde, 2015'te seçilen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı bağımsız aday olarak yarışıyor.

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Başbakan Ersin Tatar, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı'nın yanı sıra bağımsız aday olarak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ve Demokrat Parti (DP) Lefkoşa Milletvekili Serdar Denktaş yarışıyor.

Akıncı, oyunu kullanırken "Evimizde oturmayalım, iç sesimize kulak vererek oyumuzu kullanalım. Bu seçim kişisel gelecek seçimi değildir, toplumsal geleceğimiz adına halkın karar vereceği bir seçimdir." dedi.

Başbakan Ersin Tatar da oyunu kullandı. Ardından yaptığı açıklamada "Vatandaşların sandıklara gitmesi gerekir. Herkes oyunu kullanmalı. Kıbrıs Türk halkı egemen ve eşit bir halktır, buna da saygı duyulması gerekir" dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminden 3 gün önce, 8 Ekim 2020'de 1974'te Türkiye'nin askeri müdahalesinden bu yana kapalı olan Maraş bölgesinin bir kısmı halka açılmış, bu adım adaylar arasında tartışmalara yol açmıştı.

Başbakan ve cumhurbaşkanı adayı Ersin Tatar, Ankara'ya yakınlığıyla bilinen Ulusal Birlik Partisi'nin lideri.

Tatar'ın 6 Ekim'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Ankara'da düzenlediği basın toplantısında Maraş'ın kısmen açılacağını açıklaması sonrası, hükümet ortağı Halkın Partisi koalisyondan çekildi; Kuzey Kıbrıs'ta hükümeti düştü.

Halkın Partisi lideri ve istifasına kadar Dışişleri Bakanı olan Kudret Özersay da bugünkü seçimde aday.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da Tatar'ın Ankara ile birlikte imza attığı girişimleri sert bir dille eleştirdi.

Maraş'ı kısmen açma kararının kendisinden habersiz alındığını söyleyen Akıncı "Yapılanlar demokrasi adına yüz karasıdır, seçimlere doğrudan müdahalenin devamıdır. Benim seçilmemem yönünde aylardır sistemli ve örgütlü çalışma yapılıyor. Bir senaryo yazılmış, Sayın Tatar'a da bu senaryoda figüranlık yapmak kalmıştır" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.