Kuyumcu titizliğiyle sepet işliyor

Kuyumcu titizliğiyle sepet işliyor

Yaz aylarında dere kenarlarındaki söğüt ağaçlarından topladığı yeşil dallarla sepet yapan Necmettin Elik, bir kuyumcu titizliği ile yaptığı sepetlerle ailesini geçindiriyor.

Söğüt dallarıyla sepet yapan yurttaşlar, kaybolmaya yüz tutmuş bir zanaatı da görünüyor kılıyor. Söğüt ağacının henüz genç dallarının toplanarak temizlenip iç içe geçirilerek yapılan sepetler günümüzde özellikle ekmek, sebze ve meyve için kullanılıyor. Bir çok yurttaş ise bu sepeti süs olarak evlerinde barındırıyor.

MA'dan Müjdat Can'ın Haberine göre, Van’da yılların geleneğini sürdüren Necmettin Elik adlı yurttaş, yıllardır yaptığı bu sanatla ailesini geçindiriyor. 

 ASIRLARDIR SÜRDÜRÜLEN MESLEK
 
Özellikle Ağustos ayında dere kenarlarında yetişen Söğüt (Bî) ağaçlarının yeşerdiği zamanda dallar istenen olgunluğa geldiğinde kesiliyor. Van’ın Başkale ilçesi ile Muş gibi illerde bulunan sağlam söğüt dallarını toplayarak getiren Necmettin Elik, evinin bir odasında yaptığı sepetleri belli ücret karşılığında satıyor. Özellikle bahçelerde ceviz, domates, patates toplayanlar için kollu sepet, ekmek için ise geniş ve talebe göre büyük sepetler yapan Elik, şimdilerde ise süs sepetlerine ağırlık veriyor. Aslen Bitlisli olan ve 1970 yılından itibaren ise Van’da ikamet eden Elik, bu mesleğin babası, dedesi ve önceki kuşakların tamamı tarafından yapıldığını söyledi. Kendisine babasından kalan bu mesleği 3 kardeşiyle beraber ayrı ayrı yerlerde sürdürdüklerini söyleyen Elik, “Yılda bir kez Ağustos ayında bu mesleği birkaç aylığına icra edebiliyoruz. Başka gelirimiz olmadığı için mecburen bu işi yapıyorum ve bu mesleği devam ettiriyorum. Biz babamızın dedesinden bu mesleği bugüne kadar getirdik. 7 kardeşiz yalnızca 3 kardeş bu mesleği devam ettiriyoruz” diye konuştu. 
 
'YEŞİL SÖGÜT DALI OLMALI'
 
Sepetleri söğüt dallarından yaptıklarını söyleyen Elik, bu ağaçların yalnızca dere kenarlarında yetişeninden faydalanabildiklerini söyledi. Elik sepet yapımına ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Gidip o dalları orada kesiyoruz. Tek tek ayıklayıp temizliyoruz. Dallarını söküp sepetleri yapıyoruz. Dallar henüz yaş iken sepet yapmak zorundayız. Kestiğim dalları tek tek ayıklıyorum. Temizlediğim dalların en sağlamlarını sepetin altına yerleştiriyorum. Tabanı yapıldıktan sonra iç içe geçirdiğim dalları birbirinin etrafında tek tek çevirerek deseni oluşturuyorum.” 
 
SEPETİN ADEDİ 35 TL
 
Çubukların temizlenmesinin ardından bir sepeti iki saatte tamamladığını ve son şeklini verdiğini söyleyen Elik, talebin yüksek olduğunu söyledi. Tam gün çalışarak ancak iki sepet yaptığını söyleyen Elik, “Sepetlerin tanesini 30-35 TL’ye satıyorum. Kazandığım para emeğimize değmiyor. Ağaç dallarından yaptığımız sepetlerin herhangi bir kanserojen etkisi yok. Bir sepet içerisine aşırı yük yüklemezseniz 10 yıl kadar ömrü var” ifadesinde bulundu.  
 
KUYUMCU TİTİZLİĞİYLE İŞLİYOR
 
Kuyumcu titizliğiyle dalları birbirine geçiren Elik, dallardan bazılarının kabuklarını soyarak beyaz, kabuklarını soymadıklarına ise kahverengi deseni veriyor. Sepetleri yaptıkları dalların 3 kısımdan oluştuğunu söyleyen Elik, “Birinci kısım mahalle ve bahçelerde yetişen söğüt dallarından yapılanlardır. Bunlar çabuk kırılıyor. Benim yaptıklarım ise dere kenarlarında yetişen söğüt dalları. Bir de söğüt dallarının ince kırmızı olanları var. Bunlarda görsellik olarak güzel ama çok çabuk kırılıyor. En iyisi yine dere kenarında yetişen suyu bol alan söğüt dallarıdır” diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.