Kuş cenneti göl otlak alana dönüştü

Kuş cenneti göl otlak alana dönüştü

Kars’ın Arpaçay ilçesinde birçok kuş türüne ev sahipliği yapan Kuyucuk Gölü, tamamen kurudu. Yılda binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan 420 hektar alana sahip gölde artık büyük ve küçükbaş hayvanlar otluyor. 

Bölgenin ilk korumaya alınan sulak alanı, Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve ilk Avrupa Seçkin Turizm Cenneti olan Kuyucuk Gölü kurudu. 230'un üzerinde kuş türünün tespit edildiği göl, her yıl Ekim ayının sonu ile Kasım ayının ilk haftasında yaklaşık 40 bin göçmen kuşu ağırlıyordu. 1997 yılında 13 metre derinlikte olan gölün su seviyesi yanlış kullanım nedeniyle sürekli düştü. Bir yandan köylerin içme suyu, diğer yandan hayvanlar için yapılan göletler, göl suyunu olumsuz etkiledi. 
 
En son 2014 yılında kuruma noktasına gelen gölün su akışı, çevresinde yapılan gölet ve barajlar nedeniyle tamamen durdu. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün görevlendirdiği Erzurum DSİ 8'inci Bölge Müdürlüğü sondaj ekibince, göl yakınında belirlenen mevkide 12 Eylül 2019 tarihinde su sondajı çalışmalarına başlandı. 18 gün süren sondaj çalışmalarında beslendiği yer altı suları tekrar pompa yardımıyla göle verilmeye başlandı. Uzmanların “kalıcı olmadığı” uyarılarına rağmen devam edilen sondaj çalışmaları başarılı olmadığı gibi gölü de kurumaktan kurtaramadı. 

Yıllardır çok sayıda turisti göle taşıyan taksici Osman Uluçay, şu anki tabloya karşı yetkililerin harekete geçmesini istedi. Uluçay, “Kuyucuk Gölü 420 hektar bir alandı. Zamanla kurumaya yüz tuttu ve kimse de el atmadı. Eskiden burası her çeşit kuş türüne ev sahipliği yapardı. Bunu gören turistler buraya akın ederdi. Şimdi gördüğünüz gibi çöl olarak kaldı. Artık köylüler gölde ekin yapıyor ve hayvanlarını otlatıyor. Kuş çeşitliliği ile insanları kendine hayran bırakan tarihi bir göldü. Özellikle ördek ve yabani kazlar çok gelirdi buraya. Bu manzara karşısında yerli ve yabancı turistler gelir fotoğraf çekerdi. Eskiden buraya ‘kuş cenneti’ derlerdi. Şimdi ise çöle döndü” diye konuştu.
  
Bölgede yıllardır gazetecilik yapan Mustafa Özyağcı ise, gölün kent ekonomisine olan katkılarına dikkat çekerek, doğa harikası gölün kurumasının bir nedenin de ihmal olduğunu söyledi. Özyağcı, “Gölü ayakta tutmak için Valilik ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ‘Can Suyu’ projesi hayata geçildi ama bu durum da gölü kurumaktan kurtaramadı çünkü çok geç kalınmıştı. Bu doğa harikası alanı el birliğiyle çöle döndürdük. Alanda bir gram su dahi yok. Yasak olmasına rağmen hala alanda hayvan otlatılıyor. Yetkililerin bu alanda nasıl bir çalışma yapılması gerektiği üzerine düşünmeleri lazım. Biz gazeteciler olarak gölün tekrar eski haline dönmesi için gündemde tutmaya çalışacağız. Kuyucuk Gölü’nün Kent ekonomisine de büyük bir katkısı vardı. Taksicisinden, manavcısına oradan yerli ürünlerin satımına kadar herkes kazanç sağlardı” diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.