Kurumlar Vergisi indirim ve istisnalarına yüzde 10’luk deprem düzenlemesi

Kurumlar Vergisi indirim ve istisnalarına yüzde 10’luk deprem düzenlemesi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda, 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 12 maddeden oluşan birinci bölümü kabul edildi.

Kamuya olan borçların yapılandırılmasını da içeren kanun teklifine, Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin giderilmesine yönelik maddeler eklendi.

Kahramanmaraş depreminin yıkımını onarmak amacıyla kurumlar vergisi mükelleflerine verilen vergi teşviklerine bir kereye mahsus yüzde 10, yurtdışından elde edilen kazançlar için de yüzde 5 oranında kesinti yapılacak. Getirilen bu düzenleme, 2022 yılı için verilecek kurumlar vergisi beyannamesinde istisna ve indirimleri bulunan yaklaşık 22 bin mükellefi kapsayacak. Ayrıca, işverenlerin depremzede işçiler için 50 bin liraya kadar yapacakları ayni ve nakdi yardımlara vergi ve prim muafiyeti uygulanacak.

İşverenlerin depremzede işçiler için 31 Temmuz’a kadar yapacakları ayni yardımlar ile 50 bin liraya kadar olan nakdi yardımlar vergi ve sosyal güvenlik priminden muaf olacak.

Teklife eklenen maddelere göre, Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkileri dikkate alınarak Vergi Usul Kanunu kapsamında yapılacak başvuruların ve ödenecek taksitlerin süreleri birer ay uzatılacak. Mücbir sebep hali ilan edilen illerdeki dairelere borçlu olanlar, mücbir sebebin sona erdiği tarihi izleyen ayın sonuna kadar başvuracak ve ödemelerini bu süreyi takip eden aydan başlamak üzere belirtilen süre ve şekilde yapacak.

Article share to

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.