'Kürtlere Özerklik, Kürtçe resmi Dil'

'Kürtlere Özerklik, Kürtçe resmi Dil'

Rusya'nın hazırladığı Suriye anayasası taslak metni ortaya çıktı. Taslakta ülkenin resmi isminin Suriye Arap Cumhuriyeti'nden Suriye Cumhuriyeti'ne çevrilmesi öneriliyor.

Sputnik'in açıkladığı anayasa taslağı metninde, ülkenin resmi isminin Suriye Arap Cumhuriyeti'nden Suriye Cumhuriyeti'ne çevrilmesi öneriliyor.

Rusya'nın Astana görüşmelerinde muhaliflere sunduğu taslak metinde, Suriye topraklarının herhangi bir biçimde kaybedilmesinin kabul edilemez olduğu, devlet sınırlarının yalnızca tüm vatandaşların katıldığı bir referandum sonucunda değişebileceği önerisi yer alıyor.

ÖZERK KÜRT YÖNETİMİ'NDE KÜRTÇE RESMİ DİL

Anayasa taslağında, Arapçanın Suriye'nin resmi dili olduğu fakat ülke içerisindeki özerk Kürt yönetim organlarının Arapça ve Kürtçeyi eşit düzeyde kullanacağına ilişkin bir madde bulunuyor.

PARLAMENTO, DEVLET BAŞKANINI GÖREVDEN ALABİLECEK

Taslakta, parlamentonun yetkilerinin de genişletilmesi teklif ediliyor. Buna göre, parlamento, savaş ilan edebilecek, devlet başkanını görevden alabilecek, anayasa mahkemesi üyeleri ile merkez bankası başkanını atayabilecek.

SİLAHLI KUVVETLER'E KISITLAMA

Metninde, Suriye'yi korumakla görevli olacağı belirtilen silahlı kuvvetlerin dışında kalması gereken alanlarsa şöyle sıralanıyor: "Ordu, halk üzerinde baskı unsuru olarak kullanılmayacak, siyasete karışmayacak, yetki devri sürecinde rol oynamayacak."

 

Türk Dışişleri yetkilisi: Suriye anayasa taslağı hakkında bilgimiz yok, siyasi süreç BMGK kararına göre işlemeli
 
Rusya'nın Astana'da Suriyeli muhaliflere sunduğu anayasa taslağıyla ilgili bir Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilisi "Bize herhangi bir anayasa taslağı sunulmadı" dedi.

Astana'da görüşmelerin ateşkesin sağlamlaştırılmasıyla sınırlandırılması, böylelikle siyasi çözüm sürecinin yolunun açılacağı konusunda anlayış birliğine varıldığını söyleyen yetkili, "Siyasi süreç hakkında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararında bir sıralama var. O şekilde gitmesi gerekir. Önce bir geçiş hükümetinden bahsediliyor, önce onun kurulması, ondan sonra anayasa taslağının hazırlanması, bunların BM gözetiminde yapılması gibi paragraflar var. Bizim anlayışımız bu, biz bunu sürdüreceğiz" dedi.

Yetkili, Türkiye'nin Astana görüşmelerini özellikle Suriye'deki ateşkes bakımından önemli bir araç olarak gördüğünü belirtirken "Fakat siyasi süreç gündeme geldiğinde daha ziyade Cenevre ve BM önderliğinin olması gerektiğini ve diğer temel bazı aktörlerin de yer alması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

ÜÇLÜ BİR MEKANİZMA KURUYORUZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'deki soruna siyasi çözüm bulmak amacıyla gerçekleştirilen Astana toplantılarının başarılı geçtiğini belirterek, "Ateşkesin güçlendirilmesi ve ihlallerin azaltılması, hatta tamamen ortadan kaldırılması için üçlü bir mekanizma kurmayı kararlaştırdık" dedi.

Mozambik'in başkenti Maputo'da Türkiye-Mozambik İş Forumu öncesi gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, Suriye'deki soruna siyasi çözüm bulmak amacıyla Astana'da gerçekleştirilen toplantılara rejim ve muhaliflerle Türkiye'nin de katıldığını belirtti.

Çavuşoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan ve Sayın Putin’in yönlendirmesi sonucunda bizler uzun zamandır Suriye'de ateşkesin sağlanması, Halep'ten insanların kurtarılması ve siyasi çözüm sürecine geçilmesi için ciddi çabalar sarf ediyorduk. Aşama aşama bu hedeflerimize ulaşıyoruz. Astana’da her şeyden önce rejim ve silahlı gruplar, muhalif gruplar ilk defa bir araya geldiler, aynı masa etrafında açılış toplantısında oldular" diye konuştu.

1026918781.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.