Kürtçe'deki Anlamı Yüzünden, Köylerinin Adının Değiştirilmesini İstiyorlar

Kürtçe'deki Anlamı Yüzünden, Köylerinin Adının Değiştirilmesini İstiyorlar

Sivas'ın İmranlı ilçesinde bulunan Kuzköy sakinleri, Kürtçe'de kadının cinsel organı anlamına geldiği için köylerinin adının değiştirilmesini istiyorlar.

Sivas'ın kuzeyinde yer aldığı için geçmişte Kuzköy adı verilen köyün sakinleri, bölgede Kürtçe de konuşulması ve 'kuz' kelimesinin Kürtçe'de kadının cinsel organı anlamına geldiği için köylerinin adının değiştirilmesini bekliyor.

 

2016'DA REFERANDUM YAPILDI

Köy sakinleri utanç duydukları köy isminin değiştirilmesi için 2016 yılında bir referandum yaptı. Referandumdan ismin değiştirilmesi yönünde karar çıkınca gerekli başvurulan yapıldı. Aynı yıl Sivas İl Genel Meclisi isim değişikliğini onaylayarak konusu İçişleri Bakanlığına havale etti. Köy sakinleri 2 yıldır köylerinin isminin değiştirilmesini bekliyor.

MUHTAR ELİTOK: KÖYÜMÜZÜN ADI 'ZIMNAK' OLSUN

Konuyla ilgili açıklama yapan Köy Muhtarı İbrahim Elitok, köylerinin isminin alay konusu olduğunu ve köy sakinlerinin isimden rahatsız olduğunu belirtip, "Köyümüz yaklaşık 250 yıl önce kurulan bir köy. Köyümüz coğrafi olarak Sivas'ın Kuzeyinde kaldığı için Kuzey Köy yerine ismi Kuzköy olarak verilmiş. Bölgemizde Kürtçe lehçesi de kullanılıyor. Kuz kelimesinin Kürtçe karşılığı karının uzvi organı anlamında. Köyümüzün ismi bu nedenle alay konusu olabiliyor. Köy sakinleri köyümüzün ismi dolayısı ile mağduriyetler yaşadı. Yıllardır köyün isminin değiştirilmesi yönünde talepler alıyorduk. Bizde köyde yaşayan seçmenlerimiz ile bir referandum yaptık. İsmin değiştirilmesine karar verdik. İsim konusunda ise yine Kürtçe de Kuzey anlamında gelen 'Zımak' isminde karar verdik. Zaten köyümüz Zımak olarak bilinir. İsim konusunda karar verdikten sonra Kaymakamlığa tanıştık. Hukuki bir engel bulunmadığı öğrenince başvurumuzu yaptık. İl Genel Meclisinden onay çıkarttık. İçişleri Bakanlığına sunuldu. Şimdi İçişleri Bakanlığından verilecek kararı bekliyoruz" dedi.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
20 Yorum