Kuraklık hayvan pazarını da vurdu

Tüm dünyayı etkisi altına alan kuraklık kurban satışlarını olumsuz etkiledi. Van’da kurban bayramına sayılı günler kalmasına rağmen satışlar yok denecek kadar az. Üretici ve alıcının yüzünün gülmediği pazarda, umutsuzluk hakim.

HABER / FATMA POLATCAN

Türkiye genelinde yaşanan ciddi kuraklıktan hayvan besicileri de payına düşeni aldı. Kış ve ilkbahar aylarında yeterli yağışın yağmaması sonucu yaşanan kuraklık, hayvan üreticilerini de olumsuz etkiledi. Van hayvan pazarındaki alıcı ve satıcılar saman ve yem fiyatlarındaki artış dertli. Kurban Bayramı’na az bir süre kala işlerinin son derece durgun olduğunu aktaran besiciler, siftah dahi yapamadıklarını belirterek, bu yıl kuraklıktan dolayı zarar ettiklerini dile getirdiler.

1-001.jpg

Yaklaşık 30 yıldır besici olduğunu ifade eden Kazım Yacan, kaçak hayvan küpesi satıldığını vurgulayarak hayvan pazarına yabancıların alınmadığını ifade etti.

Yacan, “Bu sene her şey pahalı. Saman, kepek, yem yok. Kimse hayvan alamıyor. Şu anda çıkış, giriş yok. Yabancı buraya girmiyor. Adamlar şu an karaborsada küpe satıyor. Bir küpeden 200 TL alıyor. Ankara, Mardin,  Mersin’den kimse buraya gelmiyor. Tarım müdürü buraya gelmiyor. Bunlar kaçak olarak küpe satıyor. Hepsinin de haberi var. Malımız elimizde kaldı, satamıyoruz. Benim bir sürü hayvanım var. Elimde kaldı, 1 tane satamadım” dedi.

yacan.jpg

Artan maliyetler nedeniyle zor günler yaşadıklarını anlatan besici Sait Aslan ise "Hayvanlar komple hastalandı. Küpelerimiz Van Hayvan Pazarı’nda şebekenin eline düşmüş. Diyarbakır, Mardin, Aksaray’da küpeleri 1 TL’den yaptırıp hemen tarımdan gönderiyorlar. Bizim burada öyle bir şey yok. Geçen sene kepek torbası 35 TL’ydi, bu sene 80 TL oldu. Yemin torbası 120 TL. Arpa geçen sene Bin 300 TL’ydi, bu sene 3 bin 500 TL oldu. Halk perişan kimsenin haberi yok. Bir kuru ekmek yiyoruz. Mecburen ayakta kalacağız. Hepimiz esnafız, yıllardır bu işi yapıyoruz. Hayvanın küpesi olmasa satılmayacak. 5 günde bir torba yem yiyor. O da 500 TL eder. Türk halkının içinde çoban yok. Gariban Afgan’ı getirmiş, 1000 TL’ye mecburen burada çalıştırıyor” dedi.

aslan.jpg

Aslan şunları söyledi: “Afgan’ın, Suriyelinin ne işi var Türkiye’de? Zaten senin tarımın elden gidiyor. Sen kendi kendini aç bıraktın. Bunu büyük başlara söylüyorum. Koltuğunda almış önüne kâğıdı, bir imza atıyor. Neymiş efendim, ‘Van pazarı açıktır.’ 10 gündür kurbanlık almaya gelen birini görmedim. Bir ay sonra gider ihracat yapar. Yabancı devletten domuz eti getirir. Domuz eti getirir, millete satar. Böyle giderse tarımda, millette, halkta, meydanda biter. Zengin gittikçe zenginleşti, fakir öldü. Fakire kimse eyvah demez”

yildiz.jpg

Kuraklığın saman alım satımı da etkilediğini belirten Baykan Yıldız fiyatların pahalılığından şikayetçi

Yıldız, ”Bizim işimiz sezondan sezona hayvancılıkla uğraşan dostlarımıza bu ürünü sunmak. Her sezon 5-6. ayda yonca samanı, mercimek samanı, beyaz samanı, arpa, buğdayı biz tarımla ilgilenen insanlara sunuyoruz. Geçen seneye oranla %50 fark var. Hatta %80 diyebilirim. Çünkü 2021 sezonu çok kötü geçiyor. Van ve çevresi, bize dışarıdan gelen (Urfa, Diyarbakır, Mardin) malların fiyatları arttı. Beyaz samanı 500 TL’ye alıyorduk, bu sene 1200 TL. Yeşil yonca samanı geçen sene 1200 TL’ye alıyorduk, bugün 2700 TL’ye kadar yükseldi. Bunun nedeni kuraklık. Malı satamıyoruz çünkü çok pahalı. Pahalı alıp pahalı satmak zorundayız. Kışın da biz alım-satım yaptığımız için fiyat ne olursa olsun biz de 5-10 TL kârla alıp satıyoruz. Elimizden gelen hiçbir şey yok” dedi.

2-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.