Kuraklık arpa hasadını vurdu!

Kuraklık arpa hasadını vurdu!

Mardinli çiftçiler arpa hasadına kuraklık nedeniyle erken başladı. Başakların yetişmediği tarlalarda önceki yıllara göre verim düşerken, 10 ton alınan arazi bu yıl 2 ton ürün verdi.

Son 50 yılın en kurak mevsiminin yaşandığı Mezopotamya Ovası’nda çiftçiler ilk hasada arpa ile başladı. Mardin’in Artuklu ilçesi Göllü (Golîye) kırsal mahallesinde arpa ekili arazilere giren biçerdöverler hasada başlarken, kuraklık nedeniyle endişeli bir hasat geçekleştiriliyor. Önceki yıllarda yüksek verimin alındığı arpa ekili arazilerde verim 3’te 2 oranında düştü. 

Arpa ekili tarlasının hasadını yaptıran çiftçi Mahmut Egi, verim olmadığını dile getirirken, kuraklığın her yerde etkili olduğunu söyledi. Çiftçilerin büyük bir sıkıntı içinde olduğunu kaydeden Egi, “Geçen yıl da ondan önceki yıl da bu arazide 27 dönümde 2 buçuk depo dolduruluyordu, şu an bitmek üzere bir depo dolmamış durumda. Her depo 3-3 buçuk ton alıyor. Yani önceki yıllarda 8-10 ton aldığımız tarladan bu yıl 2 ton ya çıkacak ya da çıkmayacak” dedi. Bölgede herkesin çiftçilik ile uğraştığını belirten Egi, devletin yanlış politikalarıyla çiftçiliğin öldürüldüğünü ifade ederek, “Gübrenin kilosunu 5 liraya alıyorum. Buğdayı 2 liraya satıyorum. Çiftçiye destek vermelerini istiyoruz. Bölgede topraklarımız verimli çok verimli topraklardır. Ama GAP’ın gelmesi gerekiyor. Suya kavuşması gerekiyor. Ama gelmez ise, her geçen gün daha da harap olacak” diye konuştu. 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.