Küba'da 43 yıl sonra başbakan seçildi

Küba'da 43 yıl sonra başbakan seçildi

Küba’da 1976 yılından sonra ilk kez başbakanlık görevine 56 yaşındaki Manuel Marrero Cruz getirildi.

Halk Güçleri Ulusal Meclisi (ANPP), 2004’ten beri Turizm Bakanı olarak görev yapan 56 yaşındaki Manuel Marrero Cruz’u Cumartesi günü (21 Aralık) oy birliğiyle başbakanlığa seçti.

AA’nın Press Latina’dan aktardığı habere göre, Nisan ayında onaylanan yeni anayasa değişikliği uyarınca, Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel tarafından aday gösterilen Marrero, 5 yıl süreyle başbakanlık yapacak.

Devlet başkanı Diaz-Canel istemişti
Küba’da yeni anayasa değişikliğinin ardından ekim ayında Miguel Diaz-Canel devlet başkanı seçilmişti.

Diaz-Canel, Marrero'yu, turizm bakanı olarak çok önemli işlere imza atması, çalışkanlığı ve dürüstlüğü nedeniyle aday gösterdiğini açıklamıştı.

Diaz-Canel ayrıca “ulusal ekonominin gelişmesinin ana hatlarından birini oluşturan turizm sanayini övgüyü hak eden bir biçimde yönettiğine” vurgu yapmıştı.

43 yıl sonra
Küba’da 1959 yılındaki sosyalist devrimden sonra Fidel Castro 1976’ya kadar ülkede başbakanlık görevini yürüttü.

1976’da Castro liderliğinde yapılan anayasa değişikliği ile devlet başkanlığı görevi, Küba Devlet Konseyi ve Bakanlar Kurulu Başkanı olarak değiştirildi; devlet başkanlığı ve başbakanlık görevleri kaldırıldı.

Nisan 2019’da yapılan anayasa reformu sonucunda Küba’da başbakanlık makamı yeniden yürürlüğe girdi. Böylece ülkede 43 yıl sonra devlet başkanı seçilmesinin önünü açtı. Temmuz ayında da yeni seçim yasası, milletvekilleri tarafından onandı.

Başbakan yürütme görevini devlet başkanı ile paylaşacak.

Anayasa reformu uyarınca Küba’da devlet başkanlığı görevi de beş yıl süreyle en fazla iki dönem yapılabilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.