'Köylülerin teyzesi' borçla aldığı ineğini depremde kaybetti

'Köylülerin teyzesi' borçla aldığı ineğini depremde kaybetti

Elazığ'daki deprem Malatya'ya bağlı Bakımlı köyünü de etkiledi. Köyde herkesin işaret ettiği ve 'Bizim teyzemiz' dedikleri 59 yaşındaki Lütfiye Karakaş'ın evi ağır hasar gördü, borçla aldığı tek ineği de enkaz altında kaldı...

HACI BİŞKİN DUVAR

Elazığ’ın Sivrice ilçesinde 6.8 büyüklüğünde meydana gelen depremde Malatya’ya bağlı köyler en çok zarar gören yerlerden oldu. Buradaki evlerin neredeyse tamamı ağır hasarlı durumda. Köylüler geceleri AFAD’ın temin ettiği çadırlarda geçiriyor. Köylülerle depremi konuştuk…

İlk durağımız Pütürge ilçesi. İlçede çoğu ev hasarlı durumda. Birçok ilden, buraya yardım konvoyları ulaşmış. İnsanlar ihtiyaçlarını bu yardım konvoylarından sağlıyor. Pütürge’de konuştuğumuz resmi bir görevli insanların ihtiyaçlarının neredeyse tamamının karşılandığını söyledi. Birçok Pütürgeli ise şu an bir sorun yaşamadıklarını ifade etti.

Pütürge’den ayrıldıktan sonra ağır hasar alan köyleri geziyoruz. Bakımlı köyünde evler yıkılmadı ancak insanlar hayvanlarını enkaz altında kaybetti. Tek tesellileri can kayıplarının olmaması.

Köylülerden bilgi almaya çalışırken herkes bize köyde yaşayan 59 yaşındaki Lütfiye Karakaş’ı işaret etti. Tek ineği olan ve bunu da borçla satın alan 59 yaşındaki Lütfiye Karakaş’ın kapısını çalıyoruz. Karakaş ineğini enkaz altında kaybetmiş. Bunu anlatırken de, “Muhtar gelip ineğimi enkazdan çıkartıp köyün dışına attı” diyor. Karakaş nefes nefese kalıyor, gözleri doluyor… Bizi AFAD’ın getirdiği çadırda misafir ederek yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Evimin içi ağır hasarlı. Oturmaktan korkuyoruz. Ama yemek yapmak için mutfağı kullanmak zorundayım. Benim bir farkım yok kimseden. Herkesin ineği, hayvanı enkaz altında kaldı. Can sonuçta… Çok üzüldüm. Onu da yeni almıştım. Borcunu bile kapatmadım daha.”

Sohbetimiz son bulduktan sonra Karakaş’ın akrabası Hamit Karakaş da yaşadıklarını anlattı. İki ineği enkaz altında kalmış Karakaş’ın. İnekleri hala enkaz altında bulunuyor. Bizi enkazın yaşandığı yere götürüyor. Parmağıyla enkaz altında kalam ineğini işaret eden Karakaş şunları anlatıyor: “15 yıldır burada yaşıyoruz. Dört tane ineğim vardı. İkisi enkaz altında kaldı. 15 yıldır hayvancılıkla uğraşıyorum. Şimdi ne yapacağım bilmiyorum.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.