Kovid aşısı sperm sayısını artırdı

Kovid aşısı sperm sayısını artırdı

ABD’de Miami Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırma, son aylarda Kovid-19 aşılarının sperm sayısı ve doğurganlık üzerindeki etkileri hakkında sosyal medyada çıkan birçok asılsız iddiayı çürüttü. “JAMA” adlı akademik dergide yayınlanan araştırmada, Pfizer-

Erkeklerden aşı öncesi ve sonrasında sperm örnekleri incelendi ve ikinci dozdan sonraki 75 gün boyunca takip numuneleri alındı. Buna göre, erkeklerde başlangıçta 26 milyon/ml olan sperm sayısı iki doz aşı sonrasında yüzde 15 artarak 30 milyon/ml oldu.

Aşı öncesi 36 milyon/ml sperm sayısına sahip olan erkeklerin sperm sayısı da yüzde 22’lik bir artışla 44 milyon/ml’e yükseldi. Sperm hacmi ve sperm motilitesi de önemli ölçüde arttı. Söz konusu artışın aşıyla bağlantılı olup olmadığının henüz bilinmediğini belirten uzmanlar, ancak söz konusu aşıların sperm sayısını azalttığına dair iddianın kesinlikle yanlış olduğunun ispatlandığını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.