Koca: Kaybettiğimiz gebelerin yüzde 99’u aşısız

Koca: Kaybettiğimiz gebelerin yüzde 99’u aşısız

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bu yılsa geçen yıla oranla yüzde 50 daha fazla anne adayını COVID-19 sebebiyle kaybettik" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hamilelerde aşı oranının düşük olduğunu açıkladı.

Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Gebe ölümlerinin 2020’de salgın öncesine göre yüzde 52 arttığını” belirtti.

Koca, bu yıl ölümlerde çok daha fazla artış yaşandığını vurguladı: "Bu yılsa geçen yıla oranla yüzde 50 daha fazla anne adayını COVID-19 sebebiyle kaybettik. Kaybettiğimiz gebelerin yüzde 99’u aşısızdı. Gebelerde aşılanma oranı maalesef oldukça çok düşük.”

 COVID-19 gebeleri nasıl etkiliyor?

Türk Tabipler Birliği'nin (TTB) 7 Eylül 2021'de yayınladığı rapora göre; COVID-19 gebelikte ölümcül sonuçlara yol açıyor.

Gebe kadınların hastalığı ağır geçirme riski gebe olmayanlara göre daha fazla. Gebeliğe bağlı şeker hastalığı, KOAH, yüksek tansiyon, hipotirodi gibi hastalıkları olan kadınlarda risk daha da artıyor.

Alfa ve Delta varyantının gebelerde sonuçları daha ağır oluyor.

COVID-19 hastalığı olan kadınların bebeklerini erken doğurma riski COVID-19 olmayan kadınlara göre 2 ila 3 kat daha fazla. 

COVID-19'lu gebeler, sağlıklı gebe kadınlara kıyasla daha fazla erken doğum riski altında. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.