Klasik Kürd öyküleri ‘Carek Ji Caran’ adıyla belgesel oldu

Yönetmen ve gazeteci Diyar Bayram, Şırnak bölgesinde sözlü olarak aktarılan 25 hikaye “Carek Ji Caran” ismiyle kayıt altına alıp belgesel hazırladı.

 

Szölü öyküler nesilden nesile devam eden Kürd kültürünün kadim bir parçasıdır.

Teknolojinin gelişmesiyle yok olmaya yüz tutan bu kadim kültür, Kürd kültürüne önem verenler tarafından sonsuza kadar yaşatılmaya çalışılıyor.

Şırnaklı yönetmen ve gazeteci Diyar Bayram da Kürd kültürünü önemseyen ve çağda söz konusu sözlü hikayelerin yeniden hatırlanarak yaşatılması için çalışan isimlerden biri.

 

Belgeselin gösterimi

25 öyküyü kaydetti

Bayram, Avrupa Birliği’nin kültür ve sanata destek programı olan CultureCIVIC’in katkıları ile çektiği 25 hikayeyi “Carek Ji Caran” ismi ile belgesele dönüştürdü.

Youtube’ta da yayımlanan belgeselin ilk gösterimini Şırnak’ta gerçekleştirdi. Belgesele yoğun ilgi gösteren Şırnaklılar, bu kadim kültürün kaybolmaması için korunmasını istedi.

 

Carek Ji Caran belgeselinden

"Eskiden bu hikayelerin ve anlatanlara büyük önem verilirdi"

Rûdaw’a konuşan yönetmen Diyar Bayram, elektrik, televizyon ve telefonun yaygınlaşmasından önce hikâyelerin ve anlatıcıların toplum nezdinde çok değer gördüğünü belriterek, “İnsanlar güzel vakit geçirmek istediklerinde hikayeleri anlatanların divanına gider, gece geç saatlere kadar hikaye dinlerdi. Bu kültür bir süre Kürdistan'ın köy ve kentlerinde yaşatıldı ama ne yazık ki artık neredeyse yok olmak üzere" dedi.

 

Carek Ji Caran belgeselinden

Diyar Bayram teknolojinin gelişmesi ile bu kültürü büyük ölçüde zayıflattığını belirterek "Fakat biz bu teknolojiyi bu kültürü, bu hikayeleri ve anlatanları yaşatmak için kullanabiliriz. Bu çalışmaya devam etmek istiyorum. Topladığım hikayeleri YouTube'da paylaşacağım ki herkes dinleyebilsin" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum