Kış aylarında köy evlerinin vazgeçilmez lezzeti!

Kış aylarında köy evlerinin vazgeçilmez lezzeti!

Hizan’da hasadına başlanan patatesler, soğuk kış gecelerinin vazgeçilmezi oluyor. 

Bitlis’in Hizan ilçesine bağlı Aladana (Şên) köyünde, kış hazırlıkları hummalı bir şekilde sürüyor. 70 hanenin bulunduğu köyde, Mayıs ayında ekimi yapılan sebzelerin sonbahar ile birlikte hasadı yapılıyor. Ekilen domates, biber, lahana, fasulye ve patates gibi sebzeler, kışın tüketilmek üzere depolanıyor.

En son hasadı yapılan sebze ise patates. Ekilen patatesler topraktan yoğun emekle çıkarılıyor. Daha önce patatesleri topraktan çıkarmak için kullanılan karasabanın yerini son yıllarda traktörler almış durumda. Traktörün arkasına bağlanan kazıyıcı ile topraktan ayrılıştırılan patatesleri toplama işi kadınlar tarafından yapılıyor. Toplanan patatesler ise kışın tüketilmek üzere toprak altında muhafaza ediliyor. 
 
Mayıs ayında patateslerin ekimine başladıklarını belirten Metin Göl (38), ektikleri sebzelere 6 ay boyunca emek verdiklerini söyledi. Göl, kışın tüketmek üzere yetiştirdikleri tüm sebzelerin de organik olduğunu ifade etti. 
 
Köyde yetiştirilen patateslerin daha lezzetli olduğunu belirten Göl, “Kışın geceler uzundur. Evlerde kışın bir araya geliyoruz. Sohbetler ediliyor. Fırınlarda pişirdiğimiz patatesleri de sohbet anında tüketiyoruz” dedi. Toprak altında muhafaza ettikleri için tadının daha güzel olduğunu dile getiren Göl, “Tadı kestaneden daha iyi” diye konuştu.  
  
Bu sayede marketlere pek ihtiyaçlarının kalmadığını ifade eden Göl, şöyle dedi: “Kendimiz ekip biçiyoruz. Hayvancılık yapıyoruz. Onun için dışardan pek fazla bir şey almıyoruz. Neredeyse her şeyimizi kendimiz üretiyoruz. Haliyle de ekonomik krizden fazla etkilenmiyoruz. Köyde kış ayı çetin geçiyor. Yazın çalışıyoruz, kışın da yiyoruz. Onun için kış ayında mağdur olmamak için yazın çok yoğun çalışıyoruz. Kendimiz ekiyoruz, kendimiz de yiyoruz. Şehirlerdeki yaşama göre bizim yaşantımız çok iyidir.” 
  
Eski yaşantılarının şimdiki yaşantılarına oranla daha güzel olduğunu anlatan Züleyha Göl (65) ise, köyde en fazla emek harcayanların kadınlar olduğunu belirtti. Dayanışma ile yüklerinin hafiflediğini söyleyen Göl, “Köy patatesleri sağlıklıdır ve lezzetlidir. Patatesleri, başka şehirlerdeki akrabalarımıza da gönderiyoruz. Bahar ayında 30 teneke ektik, şimdi ise yaklaşık 80 teneke patates alacağız. Emeğimizin karşılığını alıyoruz” dedi. (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.