Kılıdaçdaroğlu'ndan koronavirüse karşı13 maddelik öneri

Kılıdaçdaroğlu'ndan koronavirüse karşı13 maddelik öneri

CHP lideri, koronavirüs salgını dolayısıyla yaptığı açıklamada sağlık çalışanlarının tıbbi ve konaklama ihtiyaçlarına öncelik verilmesi gerektiğini söyledi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yeni tip koronavirüs konusunda partisinin 13 maddelik önerisini açıkladı.

CHP lideri, insanların hiç tanımadığı kişilerin sağlığından sorumlu olduğunu belirterek başladığı konuşmasında “siyasi polemiğe girmeyeceğini” söyledi.

CHP liderinin önerileri şöyle:

5 Şubat 2009 tarihinden bu yana toplanmayan ve bir Anayasal kurum olan “Ekonomik ve Sosyal Konsey” ivedilikle toplanmalı…  Bu süreçte Konsey çalışmalarını belli aralıklarla sürdürmeli. Konsey toplantısına ilgili tüm taraflar davet edilmeli, Türk Tabipleri Birliği, Türk Eczacılar Birliği, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, DİSK gibi… Kimse dışlanmamalı.

"Sağlık personelinin konaklama ihtiyacı karşılanmalı"

 Sağlık kuruluşlarının ve sağlık personelinin tıbbi ve konaklama ihtiyaçları öncelik ve ivedilikle karşılanmalı.

KHK'lı sağlık çalışanları ve askeri hastaneler

Kamu sağlık kuruluşlarındaki eleman açığı hızla giderilmeli, ayrıca KHK ile görevlerine son verilen ve haklarında kesin hüküm bulunmayan sağlık elemanları yeniden görevlerine iade edilmeli.

Askeri hastaneler süratle açılmalı.

Çiftçilerin borçları yeniden yapılandırılarak 1 yıl süre ile faizsiz ertelenmeli.

"Öğremenlerin mağduriyeti giderilmeli"

MEB tarafından okulların zorunlu tatil edilmesiyle sayıları 100 bini bulan ücretli öğretmenler ile Halk Eğitim’de görev yapan ve sayıları 90 bini bulan kursiyer öğretmenler ücret alamaz duruma düşmüşlerdir. Bu öğretmenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi için ivedikle yasal düzenleme yapılmalı.

İşletmelere destek

Küçük ve orta boy işletmelerin bankalardan kredi kullanabilmeleri için TBMM’den sicil affı yasası çıkarılmalı.

Salgından en çok etkilenecek turizm, konaklama, eğlence ve ulaşım gibi sektörlerin banka kredileri yeniden yapılandırılmalı, Turizm Tanıtma Fonu ve konaklama verigisi getiren yasa yürürlükten kaldırılmalı.

"Aile yardımları sigortası yasası çıkarılmalı"

Bu süreçte yoksullar işsizler sağlıklarıyla uğraşırken bunların faturaları düşünmemesi için süratle bir aile yardımları sigortası yasası çıkarılmalı, her yoksul aileye asgari 2 bin liralık gelir güvencesi sağlanmalı.

"Sağlık çalışanlarına her ay 2 maaş"

Bu süreçte kendi sağlıklarını tehlikeye atarak 24 saat çalışan sağlık personeline her ay 2 maaş tutarında ödeme yapılmalı. Ayrıca sağlık personelinin uzun süredir beklediği “sağlıkta şiddeti önleme" yasası çıkarılmalı.

"Garantiler ertelenmeli, TL'ye çevrilmeli"

Kamu ve özel işbirliği ile yaptırılan yol, tünel, köprü, şehir hastaneleri ve havaalanlarının müteahhitlerine bütçeden yapılan Hazine garantili ödemeler 1 yıllığına ertelenmeli ve garantiler Türk Lirası'na çevrilmeli.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.