Kılıçdaroğlu: Referandumda Evetin vebali ağır olur

Kılıçdaroğlu: Referandumda Evetin vebali ağır olur

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, referandumun parti değil, memleket meselesi olduğunu belirterek, "Devlet tek bir kişiye emanet edilirse bunun vebali ağır olur" dedi.

 CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanının tüm Türkiye’yi temsil edebilmesi için mutlaka tarafsız olması gerektiğini söyledi.

Referandum çalışmaları kapsamında Konyalılara seslenen Kılıçdaroğlu, “Tüm yetki bir tek kişiye verilmez diyorsanız, ‘Hayır’ oyu kullanmalısınız” dedi. Kılıçdaroğlu, konuşmasında özetle şunları söyledi:

VİCDANINIZIN SESİNİ DİNLEYİN

 Karar verirken bayrağımızı, milletimizi, vatanımızı, çocuklarımızı, torunlarımızı düşüneceğiz. Elimizi vicdanımıza koyup oy kullanacağız. Bütün vatandaşlarıma bir soru sormak isterim. Yeni seçilecek başkan taraFsız mı olmalı, partizan mı olmalı? Buna karar vermek zorundayız. 80 milyonu temsil edecekse tarafsız olması lazım. Kendisine oy versin vermesin, hangi inançtan, hangi kimlikten olursa olsun herkesi cumhurbaşkanı temsil edecek.

TARAFSIZLIK DEVLETİN SİGORTASI

 Cumhurbaşkanının tarafsız olmasının gerekçesi, devletin sigortası olmasındandır. 15 Temmuz darbe girişimi yaşadık, hep beraber karşı çıktık. Sayın Cumhurbaşkanı parti liderlerini topladı. Darbe karşısında her partinin onurlu duruşu gerekiyordu. Karar aldık mı, aldık. Cumhurbaşkanı devletin sigortası olarak herkesin görüşünü aldı. Aynı zamanda bir siyasi partinin genel başkanı olursa tarafsız olmaz. Ben, Binali Yıldırım, Devlet Bahçeli tarafsız değiliz. Tarafsız davranmak önemlidir. Cumhurbaşkanı tarafsız olsun diyorsak hayır oyu kullanacağız.

MECLİS’İ FESHEDEBİLECEK

Yeni seçilecek başkan istediği zaman Meclis’i feshedebilecek. 550 milletvekili milletin iradesiyle seçilmiştir. TBMM’ye bir kişi kalkıp milletin iradesini tanımıyorum, seçime gidelim deme hakkı olmalı mı olmalı mı? Böyle saçma şey olmaz. Biz seçtik Ankara’ya gönderdik, hiçkimse milletin iradesini ben tanımam diyorsanız hayır oyu vereceksiniz. Bu kadar basit. Milli irade diyoruz. Bir kişi gelecek ben milli iradeyi tanımıyorum diyecek, bu olmaz.

HAKİMLERİ TAYİN EDECEK

 Bir partinin genel başkanı hakim tayin etsin mi etmesin mi? Ben hakim tayin ettim diyelim. Başka partiden olanlar diyecek ki bu Kılıçdaroğlu’nun hakimi. Mahkemeler siyasetin emrinde olmamalı. Bir partinin genel başkanı hakim tayin etmesin deniyorsa hayır oyu kullanılacak. 18 yaşındakilere milletvekili hakkı getiriliyor. 18 yaşında çocuğu olup da milletvekili olacak diyen bir vatandaş var mı? Ömür boyu askerlikten muaf. Simitçinin, bakkalın, lokantacının çocuğuna verirler mi? Vermezler. Bunun partilerle ilgisi yok. Bunlar Türkiye’nin geleceği ile ilgili kararlardır. Hepimizin oturup düşünmesi lazım.

187 TRİLYON EK MALİYET

 550 milletvekilimiz var. Bana göre fazla. Ama şimdi 600 milletvekiline çıkartılıyor. Bunun maliyeti 187 trilyon lira. 600 milletvekili olmaz, 550 neyimize yetmiyor deniyorsa hayır oyu kullanılacak. Bu bir seçim değil, anayasa değişikliği referandumu.

24 SAATTE ÜLKEYİ ELE GEÇİREBİLİR

 Bir kişiye olağanüstü yetkiler veriliyor. Hiçbir bakan, hiçbir başkan yardımcısı milletvekili olmayacak. Bu kadar yetki bir kişiye verilmez deniyorsa hayır oyu kullanılacak. Esnaf, sanayici, işsiz düşünecek. Herkes düşünecek. Bu anayasa değişikliği memleketin hangi sorununu çözüyor? Taşeron işçisi, emeklinin, Suriye, Irak, Avrupa Birliği sorununu çözüyor mu? İşsizlik, terör sorunu çözüyor mu? O zaman bu anayasa değişikliği niye yapılıyor? Bir kişiyi ikna ettiğiniz zaman en geç 24 saatte Türkiye Cumhiriyeti’ni ele geçirirsiniz. FETÖ, 30-35 yılda paralel devlet kurdu. Bir sabah kalkacağız ki bütün yönetim değişmiş. Böyle bir yetki verilsin diyorsanız gideceksiniz evet oyu kullanacaksınız. Böyle bir yetki verilmez derseniz gideceksiniz hayır diyeceksiniz. Hepimizi faniyiz. Yarın başka biri geldi. Bütün bunları düşünün. Bu bir parti meselesi değil, memleket meselesidir. Anayasa toplumu ayrıştırmaz, kutuplaştırmaz. Bu anayasayla toplum ikiye bölünmek isteniyor. Devlet bir kişiye emanet edilemez, teslim edilmez. Bunun sonu acı olur. Bunun vebali ağır olur. Ben 12 Eylül Anayası’na hayır oyu verdim. Bunu gururla, onurla anlatıyorum. Sandığa giderken bayrak, vatan, çocuk, torunlarınızı düşünün. Demokrasi hepimize lazım. Bir kişi tek kararnameyle bütün malvarlığınıza el koyabilir. Bugün mahkeme kararı gerekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.