Kerkük, Irak ordusunun kontrolüne geçti: Yeni vali atandı, peşmerge Kerkük'ten çekiliyor...

Kerkük, Irak ordusunun kontrolüne geçti: Yeni vali atandı, peşmerge Kerkük'ten çekiliyor...

Irak güçleri, dün gece başlattıkları operasyonla Kerkük'teki askeri üs, petrol sahaları ve havalimanını ele geçirdi. IKBY Peşmerge Bakanlığı ile uluslararası koalisyon Erbil'de toplantı yaptı.

Iraklı güvenlik güçleri Kerkük kent merkezindeki askeri üs ve petrol kuyularını almak için operasyon başlattı. Irak Ordusu, Kerkük Havalimanı, Kerkük'ün güneyinde benzin istasyonları ve petrol rafinerisinin yanı sıra Kuzey Petrolü Şirketi'nin merkez ofisini de ele geçirdiği duyuruldu.

Kerkük operasyonuyla ilgili Bağdat yönetiminden yapılan açıklamada, Kerkük'ün tamamen kontrol altına alındığı bildirildi. Irak Başbakanı İbadi yaptığı açıklamada, Peşmerge güçlerini, federal güçlerin emri altında harekete etmeye çağırdı.

Kente Irak ordusu ve federal polis güçleri girerken, Haşdi Şabi'nin ise cephe arkasında kaldığı henüz Kerkük'e girmediği belirtiliyor.

Kerkük'te sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Kerkük Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Afrasya Kamil, yaptığı yazılı açıklamada, kent merkezinde yerel saatle sabah 07.00'ye kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.
Öte yandan, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi tarafından vekaleten valilik görevine atanan Rakan Cuburi ise düzenlediği basın toplantısında kentin güvenliğinden polis güçlerinin sorumlu olacağını belirtti.

Cuburi, asayişin sağlanması için devriye ekiplerin görev yapacağını söyledi.

İbadi'den bayrak talimatı 

Irak Başbakanı Haydar İbadi, Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelere Irak bayrağı asılması talimatı verdi.  Irak Başbakanı Haydar İbadi, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) kontrolü altında olan Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerde Irak bayrağı asılması talimatı verdi. 

Irak ordusu, idari binaları da ele geçirdi

Irak birliklerinin, Kerkük’teki K1 hava üssü ve kentin kuzeybatısında yer alan petrol sahalarının ardından, kent merkezindeki idari binaları da herhangi bir çatışma olmadan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne bağlı güçlerin elinden aldığı bildirildi.

Ordudan yapılan açıklamada, birliklerin Kerkük merkezine girmek üzere aldıkları bir emir olmadığı yönündeydi, açıklamada birliklerin amacının ‘şehrin etrafındaki bölgeyi emniyete almak’ olduğu söylenmişti. 

Kerkük'te kutlama

Kerkük'te, Iraklılar akşam saatlerinde sokağa çıkarak konvoylar eşliğinde peşmergenin şehirden çekilişini kutluyor.

Peşmerge ile Koalisyon güçleri toplandı

Irak'ın başlattığı Kerkük operasyonunun ardından IKBY, IŞİD'le mücadele için kurulan uluslararası koalisyonla temas kurdu. Barzani'ye yakınlığıyla bilinen Rudaw'ın haberine göre IKBY Peşmerge Bakanlığı ve koalisyon güçleri yetkilileri Erbil’de toplantı yaptı. 

Rudaw'a konuşan Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Helgurd Hikmet'in “Peşmerge Bakanlığı yetkilileri ve koalisyon yetkilileri Erbil’de toplantı düzenliyor” dediği aktarıldı. Hikmet'in Kerkük’e çok sayıda takviye gücün gönderildiğini de eklediği belirtildi. Toplantının ardından IKBY yetkilileri tarafından yapılan açıklamada ise peşmergenin sessiz kalmayacağı, savaşın sorumluluğunun ise Irak hükümetinde olduğu belirtildi. 

Öte yandan Reuters, peşmerge güçlerinin Kerkük'ün güneyindeki mevzilerden çekildiğini duyurdu.

Kerkük Valisi: Kenti teslim etmeyeceğiz

Barzani'ye yakınlığı ile bilinen Rudaw'a konuşan Kerkük'ün azledilen Valisi Necmettin Kerim, kenti teslim etmeyeceklerinin belirtirken halkı sokağa çağırdı.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, "Ortak Operasyonlar Komutanlığı altında bulunan Haşdi Şabi de, silahlı kuvvetlere Kerkük dışında destek sunuyor" açıklaması yaptı.

Rudaw'ın aktardıklarına göre, Haşdi Şabi komutanlarından Kerim Nuri, "Irak güçlerine karşı koyan herkes IŞİD'li gibi değerlendirilecek" açıklaması yaptı. 

Irak devlet televizyonu: Geniş bir alanda denetim ele geçirildi

Kısa bir süre sonra Irak devlet televizyonu, ordu birliklerinin ‘Kerkük bölgesinde' geniş bir alanda denetimi ele geçirdiğini, Kürt güçleriyle herhangi bir çatışma meydana gelmediğini duyurdu.​ Rudaw bu durumu  "KYB'ye bağlı bazı peşmergeler Kerkük'ten, çatışmadan çekildi. Halk tepkili!" şeklinde aktardı.

Kerkük petrolü Irak ordusunun denetiminde

Irak ordusunun Kerkük'ün güneyinde benzin istasyonları ve petrol rafinerisinin yanı sıra Kuzey Petrolü Şirketi'nin merkez ofisini de ele geçirdiği duyuruldu. Bu gelişme, Kerkük petrolünün Irak'ın denetimine geçtiği anlamına geliyor. Öte yandan Kerkük'te askeri gerilim henüz sonlanmadı. Rudaw'ın aktardığı bilgilere göre Kerküklü Kürtler sokakta operasyonu protesto ederken Irak güçleri de Kerkük-Süleymaniye ve Kerkük-Erbil karayolunu ele geçirmeye çalışıyor. Irak güçleri karayollarını ele geçirmeyi başardığı takdirde Kerkük'ün IKBY toprakları ile bağlantısı kesilecek.

Pentagon: Odağımız IŞİD olmalı

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan Kerkük'teki gelişmelere yönelik açıklama yaptı. Yapılan açıklama ise şöyle:

"Gerginliği artıracak adımlardan uzak durun. Şiddete karşıyız. Odağımız IŞİD olmalı. Irak’ın toprak bütünlüğünü  destekliyoruz. Talihsiz referanduma rağmen diyalog en iyi yol."

Irak hükümeti, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Kerkük'e PKK'lileri getirdiğini ileri sürerek, "Kerkük'teki PKK varlığı savaş ilanıdır" açıklamasında bulunmuştu.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi başkanlığında askeri ve güvenlik yetkilileri ile toplantı yapılmış ve toplantının ardından Kerkük ve diğer bölgelerin Irak hükümetinin otoritesine bırakılması talep edilmişti.

Koalisyondan şaşırtan açıklama

ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinden ise konu hakkında şaşırtıcı bir açıklama geldi. Koalisyon güçleri, Kerkük'teki askeri gerilimin "yanlış anlamadan kaynaklandığını ve kasti olmadığını" savundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.