Kaz Pazarı sinek avlıyor!

Kaz Pazarı sinek avlıyor!

Kars'ta önceki yıllar dolup taşan “Kaz Pazarı” bu yıl dışardan getirilen kanatlı hayvanlarda görülen hastalıklar nedeniyle kapanma noktasına geldi. Kaz satıcıları kötü bir dönem yaşadıklarını söylüyor.

Yıllardır Kars’ın merkezinde kurulan ve neredeyse haftanın her günü dolup taşan "Kaz Pazarı" bu yıl yaşanan hayvan hastalıklarından dolayı neredeyse kapanacak duruma geldi. Kışın gelmesiyle birlikte hareketlilik beklenen pazarda, 2-3 satıcı dışında kimse yok. Kaz satıcıları, pazarın bu kadar sakin olmasının sebebinin son dönemlerde baş gösteren kanatlı hayvan hastalıkları olduğunu söylüyor. Her yıl bu dönemlerde hem alıcı hem de satıcıların pazarı tıklım tıklım doldurduğunu söyleyen satıcılar, içerisinde bulundukları durumdan dert yanıyor.  
 
LEZZETİ YEDİĞİ YEŞİLLİK VE SOĞUKTAN GELİYOR
 
Türkiye’nin en meşhur kazlarından olan Kars kazının bulaşıcı hastalıklar nedeniyle hak ettiği ilgiyi görmediğini söyleyen Çetin Güzel adlı kaz yetiştirici, Kars kazının en belirgin özelliğinin tadı ve lezzeti olduğunu belirterek, “Bu lezzet kazın yediği yeşillikten ve Kars'ın soğuğundan geliyor. Kazın eti ve ciğeri başta olmak üzere her şeyi yeniliyor. Tüyünden yastık, etinden mantı da yapılıyor. Ortalama bir kazın ağırlığı 2 ila 2,5 kilogram arasında değişiyor” diye konuştu.
 
KAZLARI DIŞARDAN GELEN HASTALIKLAR VURDU 
 
Çetin Güzel, yıllardır geçimini Kars kazı satarak sağladığını söyleyerek, “Bu yıl kaz satışı hiç iyi değil. Dışarıdan gelen kanatlı hayvan hastalıkları nedeniyle durumumuz iyi değil ve satış yapamaz duruma geldik. Beslediğimiz kazları pazara getiriyoruz ama hastalıktan dolayı onları da satamıyoruz. Elimizdeki kazları satamadığımız zaman aç kalıyoruz. Kazların fiyatları 80 ila 140 TL arasında değişiyor. Kars’ın kazı dünyaca meşhur bir kazdır” dedi.
 
DOĞAL ORTAMLARDA YETİŞTİRİLİYOR
 
Kars kazının bir tavuk kadar yağa sahip olduğuna dikkat çeken Güzel, “Kars kazından yağ da elde ediliyor ve bu yağ kışlık yağ olarak kullanılıyor ve satılıyor. Bölgede kaz eti soğuk havalarda tuzlandıktan sonra kurutularak saklanır ve sonra da tüketilir. Kars kazı tamamen doğal beslendiği için ve kar ayazını yedikleri için çok lezzetlidir. Kazlar, Kars, Ardahan, Muş, Ağrı gibi soğuk ve doğal ortamlarda yetiştiriliyor. Kazlar çiftlik dışında genellikle doğal ortamlarda yetiştirildikleri için etleri lezzetlidir. Ayrıca bu şehirlerde bitki örtüsünün de zengin olması kaz etinin lezzetli olmasına katkı sunuyor” şeklinde konuştu. (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.