Kars’ta kadınların adresi Mor Cafe

Kars’ta kadınların adresi Mor Cafe

Kars'ta 7 kadının işlettiği Mor Cafe yoğun ilgi görüyor. Köylerdeki kadınların yaptığı reçel ve peynir çeşitlerini kafeye gelen müşterilere sunan kadınlar, aynı zamanda bu lezzetlerin pazarlamasını yapıyor. 

Kars Belediyesi'nin, kadın emeğini görünür kılmak, kadın istihdamına katkı sağlamak, kadınların güvenilir hizmet alabilmesi ve alışveriş yapabilmesi için İsmail Aytemiz Parkı içinde hizmete açtığı Mor Cafe’de çalışan 7 kadın, kentin yöresel lezzetlerini gelen müşterilere sunup, köylerden alınan reçel ve peynir çeşitlerini alıcısına ulaştırıyor. 24 Ağustos'ta açılan kafede 2 aydır çalışan kadınlar, çalışanlarının tamamının kadın olduğu kafenin yoğun ilgi gördüğünü belirtiyor. 
 
Mor Cafe’de çalışan kadınlardan Naciye Caner, 2 çocuğuna bakmak için iş aradığını ve Kars Belediyesi’nin Mor Cafe projesini duyduktan sonra iş başvurusunda bulunduğunu ve işe alındığını belirtti. Kadınlara özel projenin eşbaşkanlara ait olduğunu ve bu tür projelerin diğer belediyeler tarafından da örnek alınması gerektiğini dile getiren Caner, “Biz burada kadınların evlerinde ürettiği reçelleri, peynirleri satın alıp burada kahvaltılık olarak satıyoruz. Bu yolla üretici olan köylü kadınlara bir nebzede olsa katkı yapmak istiyoruz. Diğer ürünler de belediyemizin markası olan Kars-Bel adı ile sattığımız bal ve kahvaltılık ürünlerdir. Kadın istihdamına yönelik bu tür projelerin tüm belediyeler tarafından örnek alınması gerekiyor. Kars Belediyesi'nin bu kadar kısıtlı bir bütçe ile bunu gerçekleştiriyor olması çok önemli. Biz ayrıca belediye tarafından yapılan birçok kahvaltı organizasyona da ev sahipliği yapıyoruz” dedi. 
 
Kafenin yeni açıldığı için eksikliklerinin olduğunu belirten Caner, kadını temsil edecek renkleri ve konsepti oluşturmak için ellerinden geleni yaptıklarını vurguladı. Mor kıyafetler giydiklerine işaret eden Caner, mekanın kadınlar başta olmak üzere halktan yoğun ilgi gördüğünü dile getirdi. Caner, “Bizim kadınlar olarak, kadına karşı olan tüm önyargıları kırmak için bir yerde başlamamız gerekiyordu.  Kadını eve hapseden zihniyeti burada adım adım yıkacağız. Biz Mor tavrımızda ısrarcı olursak ‘eşimi asla çalıştırmam’ diyen zihniyet olan ataerkil zihniyet kırılır” diye konuştu. 
 
6 yıldır Kars Belediyesi'nde çalıştığını dile getiren Arzu Aras ise kendi isteği üzerine kafede çalışmaya başladığını söyledi. Kadın dayanışmasının önemine vurgu yapan Aras, Mor Cafe de nişan, kına gibi özel günlerin de kutlandığını belirtti. Ses sanatçısı olan Aras, kimi zaman sahne alarak konuklara güzel anlar da yaşattığını anlattı. Bir kız çocuğu annesi olan Aras, “Bence bir kadın isterse yapamayacağı şey yoktur. Bir erkeğin olmasına gerek yok. Ben bir kadın olarak tüm ihtiyaçlarımı karşılayıp aileme ve çocuğuma bakabiliyorum bu da yeter. Kadının kendisine güvenip ayakları üzerinde durması gerekiyor. Biz kadınız, kendimizi erkeğe muhtaç kılmamalıyız. Ben bedenen yoruluyorum ama ruhsal olarak kendimi çok iyi hissediyorum. Çocuğumun güçlü bir kadın olacağına inanıyorum çünkü güçlü bir annesi var” diye konuştu. (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.