Karlı yolları liyanlar ile aşıyor! VİDEO-FOTO GALERİ

Karlı yolları liyanlar ile aşıyor! VİDEO-FOTO GALERİ

Uzun ve sert kış koşullarının yaşandığı Hakkari’de kışın en büyük zorluğunu yaşayan besicilerin en büyük destekçileri ise karda kolayca yürümelerine yardımcı olan lekenler. (Liyanlar)

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Hakkari son yılların en sert kışını geçirirken, geçimini hayvancılık ile sağlayan vatandaşlar kışın zorluklarını daha fazla hissediyorlar.

Kent merkezine 20 kilometre uzakta bulunan Ağaçdibi (Kehe) köyünde yaşayan ve çoğunlukla küçükbaş hayvan besleyen vatandaşlar yer yer kalınlığı 2 metreyi bulan kar nedeniyle büyük güçlük yaşarken, onların en büyük yardımcıları ise karda kolayca yürümelerine yardımcı olan kar ayaklıklarıdır.

Dere boylarında yetişen ağaçların ısıtılarak bükülmesi ve yontulmasının ardından keçi yününden yapılan kar ayaklığı (liyan) bir insanın ayaklarından biraz büyük karda yürümede insanlara yardımcı oluyor.

50 yıldır Ağaçdibi (Kehe köyünde yaşadığını anlatan Ahmet Turan, liyan olmadan kar üstünde yürümenin güçlüğüne dikkat çekti.

“İşimiz sanatımız koyun beslemektir. Biz büyük zorluklar yaşıyoruz. Köyümüz dağlıktır. Yollarımız çok kötü. Kışları çok kar yağıyor. Biz kele yapıyoruz. Ayağımıza takıyoruz. Ağaçları getiriyoruz ısıtıyoruz. Eğip, keçi kılından ip yapıyoruz. Değişik ağaçlardan yapıyoruz. Kolay bükülebilen dere boylarındaki ağaçları kullanıyoruz. Özelikle Kıner ve Benav ağaçlarını kullanıyoruz. Isıtıp, eğip bıçakla kesiyoruz. Kadınlarda ip hazırlıyorlar. Kar çok yağıyor. Karda dağlara o şekilde çıkıyoruz. Otlarımızı o şekilde getiriyoruz. Eğer kele olmasa biz çıkamayız” dedi.

Köy sakinlerinden Tahir Adıyaman ise “Biz geçimimizi hayvancılık üzerinden sağlıyoruz. Ot biçiyoruz. Biz bu keleleri yapıyoruz.  Ayağımıza takıyoruz. Eğer bu kelleler olmasa biz dağlara çıkıp otlarımızı getiremeyiz.  Bu keleler olmasa kara saplanırız. Yürüyemeyiz. Kelleler sayesinde dağları aşıp otlarımızı çıkartabiliyoruz. Kar oldukça böyle geçiriyoruz. Kelleler ile yol yapıyoruz. Eğer çok kar yağarsa evlerimizden çıkamıyoruz. Yollarımız çok sıkıntılı. Biz mecbur kalıyoruz. Hayvanlarımızın aç kalmaması için bunlara katlanıyoruz” diye konuştu.

foto-galeri-icin-tiklayiniz-005.png

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.