Kan gölüne dönen Irak'ta Başbakan Abdulmehdi istifa etti

Kan gölüne dönen Irak'ta Başbakan Abdulmehdi istifa etti

Irak güvenlik güçlerinin protestoculara müdahalesinin katliama dönmesi, Başbakan Abdulmehdi'yi götürdü. Abdulmehdi, Büyük Ayetullah Sistani'nin hükümet değişikliği çağrısına uyarak istifasını meclise sunacağını açıkladı.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, milletvekillerinin yeni bir hükümet seçebilmesi için istifasını meclise sunacağını duyurdu.

Abdulmehdi, Iraklı Şiilerin en üst dini merci Büyük Ayetullah Ali es Sistani'nin liderlik değişikliği için yaptığı çağrıya karşılık verdiğini belirtti:

"Bu çağrıya karşılık olarak ve mümkün olduğu kadar süratle ve kolayca gerçekleşmesi için görevdeki hükümetin liderliğinden istifamın kabul edilmesi talebini meclise sunacağım."

​Meclisin programında ilk oturum pazar günü gözükürken olağanüstü toplanması bekleniyor. 

Büyük Ayetullah Sistani'nin açıklamasında hükümetin son iki ayın olaylarıyla başa çıkma becerisinde görünmediği dile getirilerek şöyle deniliyordu:

"Görevdeki hükümeti ortaya çıkaran meclis, tercihlerini yeniden değerlendirmeli ve Irak'ın çıkarlarının gerektirdiğini yapmalı."

Irak meclisinde en büyük gruba sahip olan popülist Şii lider Mukteda Sadr, uzun zamandır hükümetin istifası ve erken seçim yapılması taleplerini ısrarla dile getiriyor. 

Sadr son olarak bugün "Irak'ta olanlar, faşist bir hükümet ile barışçılığa uymayan göstericiler arasında kördöğüşüdür" çıkışını yaptı.

Irak'taki siyasi gelişmelere koşut, Reuters'den polis ve hastane kaynaklarına dayanarak, '1 Ekim'den beri en az 408 kişinin öldürüldüğü, bunların çoğunun silahsız protestocular olduğu' haberi geldi.

Çarşamba günü İran'ın Necef Konsolosluğu'nun yakılmasının ardından güvenlik güçleri 46'sı Nasiriye'de olmak üzere ülke çapında 62 protestocu öldürdü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.