Kafelerin pandemi hali: Düğün parasını kiraya ödüyor

Kafelerin pandemi hali: Düğün parasını kiraya ödüyor

Koronavirüs salgını tedbirleri nedeniyle yaklaşık 3 aydır kapalı olan kafe sahibi Miraç İşleyen, düğünü için biriktirdiği parayı kiraya ödemek zorunda kaldığını belirtti.  

Koronavirüs (Kovid-19) salgını kapsamında alınan tedbirlerden dolayı kafe, bar, restoran ve lokanta gibi işletmeler 20 Kasım 2020 tarihinden bu yana sadece paket servis yapabiliyor. Tedbirlerden kaynaklı restoran ve lokantalar paket servislerle kısmı olarak iş yapabilse de bu durum kafeler için söz konusu değil. Paket servis yapmadıkları için işyerlerini yaklaşık 3 aydır kapalı tutan Van’daki işletmeciler, alışveriş yapılan açık yerlere işaret ederek, çözüm bekliyor.  

Herhangi bir geliri olmadığı halde aylardır kira ödediğini aktaran Miraç İşleyen, düğünü için topladığı parayla kira ve diğer giderlerini karşıladığını anlattı.

İşleyen, “Virüs sadece kafelerde mi var? Birçok yer açık olmasına rağmen neden biz kapalıyız?” diye sorarak, hükümetin 750 TL’lik kira desteğini eleştirdi. Her ay 3 bin TL kira ödediğini kaydeden İşleyen, “Bunun yanında başka bir iş yerim daha var. Oraya da 3 bin TL kira ödüyorum. Evde oturmama rağmen her ay toplam 6 bin TL kira veriyorum. Bu parayı da daha önce biriktirdiğim parayla karşılıyorum. Bu parayı nişanım için biriktirmiştim” diye konuştu.
  
Birçok çalışanın da işsiz kaldığına dikkati çeken İşleyen, çalışanlar her gün dert yandığını ifade etti. İşletmeciler ve çalışanların destek beklediğini dile getiren İşleyen, “6-7 iş arkadaşım çalışıyordu. Bu kişiler ailelerine bakıyordu. Bu kısıtlamalardan dolayı şu an hepsi işsiz. Bizim sokakta 32 tane kafe var. Bu kafelerin her birinde en az 6-7 kişi çalışıyordu. Yetkililer paket servisiyle çalışın diyorlar. Ben burada paket servisini nasıl yapayım? Paket çayı kime vereceğim? Bir an önce kafelerin açılmasını istiyoruz. Çok zarar ettik. Kafem kapalı olmasına rağmen bu ay 500 TL elektrik faturası ödedim. Böyle giderse mecburen iflas bayrağını çekeceğim” dedi.
 
Kira için arsa ve büyükbaş hayvanlarını sattığını aktaran Umut Güngören ise, bu durumu böyle devam ettiremeyeceğine işaret etti. İki ortak olduklarını ve her ay yaklaşık 30 bin TL giderlerini bulunduğunu, bunun 7 bin TL’sinin kiraya gittiğini aktaran Güngören, “Kredi çekiyoruz. Araçları ya da arsa satarak ayakta duruyoruz. Her ay hayvanları satarak kira ödüyoruz. Her yer açık neredeyse. Ama olan biz küçük esnafa oluyor. Bittik. Benimle beraber 12 çalışan da işsiz” diye dert yandı.  
 
Yıllardır kafelerde çalışan Zilan Kiye de, bakmakla yükümlü olduğu eve bakamayacak hale geldiğini dile getirdi. Kiye, şunları söyledi: “Pandemi sürecinde hepimiz mağdur olduk. Sadece biz değil ailelerimiz de var. Ev geçindirmek zorundayız. Evimize bakamıyoruz.  İhtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. Bu süreçte herkese maddi destek verilmesi lazım. Düğün salonları, kuaförler gibi birçok yer açık neden sadece biz kapalıyız? Sadece kafeler mi virüs taşıyor?" (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.