Kadir Topbaş istifa etti gerekçesini açıklamadı

Kadir Topbaş istifa etti gerekçesini açıklamadı

Kadir Topbaş, Erdoğan'ın dönüşünü bekledi ve 'belediye başkanlığından istifa ediyorum' dedi. 'Kırgın değilim' demesine rağmen istifa gerekçesini kamuoyu önünde açıklamadı.

 İstanbul'un Ak Partili Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, belediye başkanlığından istifa etti. Gün boyu istifa edip etmeyeceği tartışılan Topbaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'den dönüşünü bekledi. Ardından istifa kararını açıklayan Topbaş, Ak Parti ile bağının ise sürdüğünü söyledi.

Partisine kırgın olmadığını söyleyen Topbaş'ın istifa gerekçesine dair bir açıklama yapmaması dikkat çekti. Topbaş'ın "İnsan her şeyi affeder adam yerine konmamayı affetmez" cümlesi dikkat çekti.

Topbaş'ın veto ettiği beş dosyanın kendisine rağmen belediye meclisinden aynen geçirilmesinin ardından istifa edeceği iddia edilmişti. Daha önce de damadı 'FETÖ'den gözaltına alınan Topbaş ile Ak Parti Genel Merkezi arasında başlayan anlaşmazlığın veto edilen dosyaların aynen geçirilmesinin ardından tırmandığı öğrenildi.

Topbaş bu akşam 18.30'da kameraların karşısına geçti ve şunları söyledi:

"Partim ve sayın genel başkanım uygun gördüler ve 2014 yılında belediye başkanlığını bana tevdi ettiler. Kendilerine teşekkür ediyorum. İstanbul'a başkanlık yapma onurunu yaşattılar bana. Emanet bir şehir ve emaneti devraldım. Bütün siyasi hayatımda hep emanet olarak baktım. Kendi kişisel hayatıma bu kadar vakit ayırmadım. Çocuklarımıza, ailemize, dostlarımıza vakit ayıramadım. Bunu tüm siyasiler yaşamaktadır. Zaman zaman söylerim çocuklarımızı hırsız gibi sevdik. Evimize hırsız gibi gittik. Ama görevimizi asla aksatmamak üzere çalışmalarımızı sürdürdük. 

Hata etmemeye özen gösterdik. Çünkü biliyoruz ki hata yaparsak telafisi zordur. Hata ile ihanetin birbirine karıştırılmaması gerekir. Görevim esnasında değerli meclis üyelerim, belediye çalışanları herkes ve özellikle il başkanlarımızla partimin her kademesinde gönül bağı ile bu kente hizmet etmeye çalıştım. Onurlu ve gururluyum. 

'SİYASİ PARTİMLE EKSİKLİĞİM YOK'

Borçlu bir belediye bırakmıyorum. Parti mensuplarıma teşekkür ediyorum beni hiç yalnız bırakmadılar. Hayatımda yorgunluk kelimesini kullanmadım. Yorgunluk kelimelerde başlar. İstanbul'a hizmet vererek hayırla yad edilmek amacımız oldu. Kadir abi dediler. Abilik ünvanı herkese kolay verilmez. Hep bunun altında ezildim. Her gece yastığa başımı koyduğum zaman nerede hatam var diye düşündüm. İnşallah ilerde bunları bir kitapta toplar ve gelecek nesillere aktarırım.

İnsan her şeyi affeder adam yerine konmamayı affetmez. 

Muhalefet buradan siyaset üretmek istiyor buna müsaade etmem. Ben bugün itibarıyle belediye başkanlık görevinden ayrıldım istifa ettim ama asla siyasi partimle bağım, eksikliğim yok. Buradan muhalefete ekmek çıkmaz. Basit söylemlerle siyaset devşirmeye kalkmasınlar.

Bugün itibarıyle başkanlık görevimden müsaademi istiyorum. İstanbullular beni hoş karşılasınlar, gönül koymasınlar. Her zaman abileriniz olduğumu söylüyorum."

Topbaş, açıklamasının ardından 'ses tonundaki kırgınlık' nedeniyle 'kırgın mısınız' diye soran gazetecilere 'Kırgın değilim' yanıtını verdi.

NE OLMUŞTU?

Başbakan Binali Yıldırım'ın istifa iddialarına ilişkin "Kadir bey gün içinde açıklama yapacak" sözlerinin ardından gözler Topbaş'a çevrildi. Önce cuma namazı sonrası açıklama yapacağı söylendi. Ancak Topbaş, namaz çıkışı açıklama yapmadı. Ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden gazetelerin haber merkezlerine 'manidar' bir e posta gönderildi. Erdoğan ve Topbaş'ın fotoğraflarının da yer aldığı görselli bir metinle Topbaş'ın istifa etmeyeceği yönünde bir mesaj verilmeye çalışıldı.

Topbaş'ın istifa ettiğini ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'acele etmesin beklesin' dediği yönündeki iddiaları ilk olarak CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, gündeme getirmişti. Yarkadaş bugün düzenlediği basın toplantısında da Topbaş'ın sessizliğine dikkat çekmişti. Kulislerde Topbaş'ın kararını açıklamak için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'den dönüşünü beklediği dile getirildi.

Ve Topbaş, Erdoğan Türkiye'ye döndükten sonra açıklamasını yaptı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.