Kadınlardan imece usulü kış hazırlığı

Kadınlardan imece usulü kış hazırlığı

Tarsus’ta imece usulü kış hazırlıklarına başlayarak, bir birinden lezzetli konserve, turşu, sos ve kurutmalıklar yapan kadınlar, büyüklerinden öğrendikleri hazırlıkları çocuklarına da aktardıklarını söyledi.

Yaz aylarının sonuna yaklaşılırken, kadınlar yaş sebze ve meyveleri kışın da kullanmak için kurutmalık, konserve ve turşu yapımı için kolları sıvadı. Mersin’in Tarsus ilçesinde de kadınların kolektif çalışmasıyla kış hazırlıkları başladı. Pazardan satın aldıkları biber, domates, salatalık ve fasulye gibi sebzeleri kendi imkanlarıyla işleyen kadınlar, kışın tüketmek üzere kilere depoluyor. Hummalı bir çalışma içerisinde olan kadınlar, Ağustos ayından Eylül ayının sonuna kadar kolektif bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. 

Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyrettiği ilçede kadınlar, sonbahar yağışları başlamadan hazırlıklarını bitirme telaşında. 

Şahin Mahallesi’nde oturan Fadile Kılıç (41), her yıl bu dönemlerde hazırlıklara başladıklarını belirtti. Sabahın erken saatlerinde uyanıp işe koyulduklarını söyleyen Kılıç, konserveleri evin önünde kurdukları ocaklarda kaynattıklarını ifade etti. Ayrıca kahvaltılık sos, domates ve biber salçası da yaptıklarını dile getiren Kılıç, komşularla kolektif bir çalışmayla hazırlıklarını yaptıklarını belirtti. Dayanışmanın önemine değine Kılıç, şunları söyledi: "Kışlıklarımızı hazırlarken akrabalar, komşular ve mahalledeki kadınlarla birlikte toplanıp hep birlikte imece usulüyle yapıyoruz. Bazılarımız domates doğruyor, bazılarımız fasulye ayıklıyor. Yardım olmadan bu işi yapmak çok zor olur. Önce domatesleri tek tek yıkadıktan sona soyuyoruz. Sonra doğrayıp daha önce yaktığımız büyük kazanlarda kaynatıyoruz. 40 dakika kaynadıktan sonra şişelere dolduruyoruz. Kışın çok rahat bir şekilde her yemeğin yanında kullanıyoruz. Sabah kahvaltıda kızartmanın yanında tüketiyoruz."

Aynı hazırlıklar içerisinde olan mahalledeki bir başka kadın Gurbet Ağırağlı (40) ise, aldıkları biber ve domateslerden hiçbir katkı maddesi olmadan tamamen doğal konserveler hazırladıklarını ve kışın gönül rahatlığıyla tükettiklerini söyledi. Konservelerin dışında güneşte kuruttukları patlıcan, biber ve domateslerden kurutmalık ve turşu da yaptıklarını aktaran Ağırağlı, “Evde yaptığımız ürünlerimizin hem daha doğal hem de daha hijyenik olduğuna inanıyorum. Bütün kış boyunca bu ürünleri tüketeceğiz" dedi.

Büyüklerinden öğrendikleri bu geleneğin köklü bir geçmişi olduğunu dile getiren Ağırağlı, kendilerinin de aslında bir geleneğin sürdürücüsü olduklarını belirtti. Her yıl aynı telaşı yaşadıklarını ifade eden Ağırağlı, hazırlıklarını şöyle anlattı: “Sebze halinden aldığımız domates, acı ve tatlı biberleri evde makineden geçirip, güneşte bekletip salça haline getiriyoruz, ayrıca dolmalık biber, patlıcan alıp evde içini oyup dolmalık haline getiriyoruz.  Bu işlemeleri annemizden öğrendik, biz de kendi çocuklarımıza aktarıyoruz.” 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.