Kadınlar kışa hazırlanıyor

Kadınlar kışa hazırlanıyor

Kış aylarında kullanmak için ev salçası ve kurutma yapan kadınlar, bu ürünlerle hem kendi kışlık yiyeceklerini hazırlıyor hem de evin ekonomisine katkı sağlıyor. 

Yaz aylarının sonuna doğru yaklaşırken Mersin’de yaşayan yurttaşlar, kış aylarında tüketecekleri salça, konserve, domates, biber ve patlıcan gibi ürünleri kurutmaya başladı. Akdeniz ilçesinde hemen her sokak arasında bir araya gelen kadınlar kış ayları için hazırlıklarını sürdürüyor.
 
Akdeniz ilçesinde yaşayan Emine Eren (52) hem kış aylarında kendi evinde tüketmek için hem de ekonomik destek sağlamak için salça yapıyor. Eren hem biber hem domates salçası yaparken bir yandan baharat olarak kullanmak için pul biber de yapıyor. 
 
Yaz aylarında kiraladığı biber tarlalarında hasat ettiği ürünler ile salça yaptığını kaydeden Eren, bu sayede kendisine ekonomik bir destekte sağladığını dile getirdi. Bu işi yapmaya 25 yıl önce başladığını kaydeden Eren, “25 yıl önce halden çuval ile biber alıp bu işi yapıyorduk. Şimdi ise ekili tarlaya gidip bütün tarlayı alıyoruz. Bu tarladaki biberleri toplayıp kendimize geçim kaynağı yaratıyoruz” dedi.  45-50 derece sıcağın altında biberlerini topladığını belirten Eren, “Biberlerimizi evimize getirip önce temiz bir şekilde yıkıyoruz ardından çekirdekleri çıkartıyoruz. Temizleme aşaması fazla emek gerektiriyor. Acı biber ellerimizi yakıyor ve bütün gece sızısından dolayı uyuyamıyor” diye konuştu.  Temizledikleri biberleri makine yardımı ile salçaya çevirdiklerini dile getiren Eren, yaptıkları salçaları 2 hafta boyunca güneşin altında beklettiklerini ifade etti. 
 
El yapımı salçanın fabrikasyon salçalarından farkını anlatan Eren “Evimizde yaptığımız salçalar daha sağlıklı ve daha temizdir. Bizler salça yapmak için biberin tarlada olgunlaşması için beklerken, fabrikada yapılacak olan salçalarda kullanılan biberler yeşilken toplanılıyor ve ilaç ile kırmızı yapılıyor. Yıkanmadan toplu olarak makinalara atılıyor. Sağlam veya çürük biber ayırımı yapılmadan hepsi atılıyor” diye belirtti. Biberin kilosu 2. 20 TL’den aldıklarını belirten Eren, bir kilo salça üretmek için 8 ila 9 kilo biber kullandıklarını aktardı. Hazırladıkları salçanın kilosunu 25-30 TL arasında sattıklarını söyleyen Eren şöyle devam etti: “Yıl boyunca iki ay bu salça işini yapıyoruz. Temmuz’un ortalarında başlıyor ve Eylül ayının ortasına doğru bitiyor. Sezon içinde ortalama bin kilo salça üretiyoruz. Bunu da komşulara ve dışardan gelen insanlara satarak geçimimi sağlıyorum. Salça sezonu bitince başka işlere başlıyoruz. Yıl içinde kenger, sarımsak gibi ürünleri toplayarak hayatımızı sürdürüyoruz.” 
 
Kadınlara çağrıda bulunan Eren, “Bir kadın isterse bütün yıl boyunca iş üretebilir. Bütün kadınların bu ve benzer işleri yapması gerekiyor. Kadınların kendilerini eşlerine ve çocuklarına muhtaç etmemesi gerekiyor. Kendi başlarına ekonomik üretim sağlayabilirler. Eskiden eşimden veya çocuklarımdan harçlık isterken şimdi ben onlara veriyorum. Bütün kadınların kendi ayakları üzerinde durması gerekiyor” dedi.
  
Zeynep Aslan (53) da, ev yapımı salçayı hijyenik olmasından dolayı tercih ettiğini belirterek, “36 yıldır bu şehirdeyim hiçbir zaman satın almadım. Hep kendim yaptım. Hazırlama aşamasında çok emek gerekiyor fakat değiyor. Kendi yaptığımız salçanın rengi de tadı da çok daha güzel. Herkes bunu yapabilir ama bazıları bu işin zahmetini göze alamıyor. Her yıl salçamızı yapacağımız zaman biberleri evimizin önüne çıkarıp temizlerdik. Mahallenin bütün kadınları bir araya gelirdi ama bu sene koronadan dolayı kadınlar çok bir araya gelemedi. Beraber temizlediğimiz zaman çok keyifli oluyor. Sohbet ve fıkralar eşliğinde temizlerdik” şeklinde konuştu. (MA)
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.